Nieuwsbrieven gemeente Rotterdam

Klimaatbestendige bruggen - 9 november 2018
Bekijk de nieuwsbrief via uw webbrowser.

  Klimaatbestendige bruggen - 9 november 2018

Klimaatbestendige bruggen - 9 november 2018

Klimaatbestendige bruggen

Vroeger was het dagelijks weer geen issue voor de Rotterdamse bruggen. Maar door de klimaatverandering is dat nu anders. Vooral langdurige hitte kan zorgen voor problemen. Zo moeten oude bruggen regelmatig met de hand worden gekoeld om vastklemmen door uitzetting te voorkomen.

Hoog tijd dus voor een slimme oplossing om bruggen ‘weerbaar’ en ‘toekomstbestendig’ te maken. Bijvoorbeeld met sensoren die exact voorspellen wanneer en waarom het misgaat. In de hitteperiode van afgelopen zomer hebben gemeente Rotterdam en het Delftse ingenieursbureau MOCS onderzoek gedaan met temperatuursensoren op de Binnenhavenbrug. Dit leverde niet alleen inzicht op in de precieze oorzaken en het moment van het vastlopen van een brug, maar ook in mogelijke oplossingen.

"Door sensoren aan te sluiten op een dataomgeving krijgen wij een signaal wanneer en waarom het misgaat. Het model geeft ook aan hoe het beter kan."
Helmer Heijden, beheerder beweegbare bruggen

“Mijn droom zou zijn als sensoren een (dreigend) probleem constateren en op dat moment zelf bijvoorbeeld de koeling van de brug via een koelsysteem in gang kunnen zetten.”
Mozafar Said, assetmanager civiele kunstwerken

Lees het volledige artikel

-

Presentatie onderzoek

Op 20 november 2018 presenteert Mozafar Said (assetmanager civiele kunstwerken van de gemeente Rotterdam) het onderzoek met de temperatuursensoren in brede kring. Interesse om hierbij te zijn? Stuur dan uiterlijk 16 november een mail aan m.said@rotterdam.nl.

Assetmanagement Rotterdam

Meer weten over het programma Assetmanagement Rotterdam of op zoek naar voorbeelden uit de dagelijkse praktijk? Kijk op www.rotterdam.nl/assetmanagement of neem contact met ons op via assetmanagement@rotterdam.nl. Aanmelden voor de #AssetAlert kan ook via dit e-mailadres.