Valpreventiefilmpjes: minder vallen door meer bewegen

Op donderdag 22 april heeft wethouder Sven de Langen, portefeuillehouder Volksgezondheid, Ouderen en Sport de première geopend van de eerste valpreventiefilm in het Huis van de Wijk aan de Kipstraat in Rotterdam.

De gemeente Rotterdam heeft een aantal fysiotherapeuten en andere experts financieel ondersteund. Zij hebben een serie voorlichtings- en beweegfilmpjes en daarmee de digitale variant van cursus Minder vallen door meer bewegen gemaakt.

Slappe spieren = slechte coördinatie
Karin Abutan, fysiotherapeut: “Door meer te bewegen, ga je minder vallen. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar toch is het zo. Ouderen die niet meer actief zijn, verliezen nog sneller spierkracht, raken eerder uit balans en hun coördinatie en conditie gaan achteruit. Daardoor vallen ze vaker.” Bewegen, bewegen en nog eens bewegen, is volgens Abutan dan ook de beste tip voor senioren. ”Zo blijf je vitaal, ben je minder bang om te vallen en zit je lekkerder in je vel.”

Digitale oplossing in lockdown
Veel ouderen zijn dit jaar minder gaan bewegen, omdat ze uit angst voor besmetting nauwelijks de deur uitgingen. Ook konden zij tijdens de lockdown niet naar een beweegactiviteit of sport en de fysio. Nu ze dankzij hun coronavaccinatie het leven langzaam weer oppakken, ligt de kans om te vallen weer meer op de loer. Meer bewegen, voorlichting over voeding en hoe je de kans om te vallen verkleint, zijn nu dus nog veel belangrijker. Daarom is gekozen om zo snel mogelijk te starten met een onlinebeweegprogramma.

Nicole van Winden, beleidsadviseur gezondheid, hoopt dat zoveel mogelijk welzijnsorganisaties en fysiotherapeuten met het onlineprogramma aan de slag gaan. Het programma bestaat uit een cursusboek voor professionele begeleiders en 8 voorlichtings- en 8 beweegfilms. De voorlichtingsfilms gaan over het belang van bewegen, goede voetverzorging en schoenen, gezonde voeding, medicijnen en alcoholgebruik en veiligheid in en om de woning.

Ga naar www.mindervallen.nl voor de filmpjes, het handboek en meer informatie over Minder vallen door Meer bewegen.

Lees hier meer over de digitale valpreventiecusus.

Wethouder Sven de Lange laat in deze video het belang zien van de valpreventiefilm.

De Seniorenmakelaar helpt ouderen bij geschikt wonen

''Kan ik ouder worden in mijn woning? En, als dat niet zo is; wat is er mogelijk?'' Het zijn belangrijke vragen om op tijd over na te denken en mee aan de slag te gaan. De seniorenmakelaar helpt Rotterdamse ouderen hierbij.

De belangrijkste taak van de seniorenmakelaar is 55-plussers die in een sociale huurwoning wonen, tijdig te laten nadenken over hun toekomst. Is de woning geschikt om oud in te worden of is er een verhuizing of woningaanpassing nodig? Dit zijn vragen waar de seniorenmakelaar bij kan helpen. Sandra Muller is seniorenmakelaar. Sandra: '‘Als mensen de deur bijna niet meer uitkomen omdat ze bijvoorbeeld moeite hebben met de trap of omdat de voorzieningen ver weg zijn, maakt hen dat afhankelijk en vaak ook eenzaam. Daarom is het zo belangrijk dat ouderen in een geschikte woning wonen, een woning die goed voelt en waar ze heel lang alles nog zelfstandig kunnen doen. Dat maakt het leven van mensen in zijn geheel prettiger. Als seniorenmakelaar willen wij mensen daar graag bij ondersteunen'’.

Uitbreiding
Begin 2020 werd de inzet van de seniorenmakelaar gestart als een éénjarige proef. De focus lag toen op Delfshaven en IJsselmonde. De seniorenmakelaar is een gezamenlijk initiatief van de woningcorporaties Vestia, Havensteder, Woonbron, Woonstad Rotterdam, SOR, overkoepelende organisatie Maaskoepel en de gemeente Rotterdam.
Sinds april is er ook een tweede seniorenmakelaar gestart; Ilse Verschelden. Met de komst van de tweede seniorenmakelaar wordt het gebied uitgebreid met Charlois en Feijenoord op Zuid, en met Centrum, Kralingen-Crooswijk en Rotterdam Noord op Noord.

Contact
De seniorenmakelaars zijn bereikbaar via e-mail seniorenmakelaarmo@rotterdam.nl en telefonisch op maandag, woensdag en vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur 010 267 64 88.
Meer informatie staat ook op https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/zorgdichtbij-wonen/.

Schouw in Ommoord: ‘Twee fietspaden worden deels wandelpad’

Woensdag 31 maart hebben een aantal senioren een schouw gehouden in de Rotterdamse wijk Ommoord. Het doel was de gemeente verbeterpunten aan te dragen zodat ouderen zich makkelijker door deze wijk kunnen bewegen.

“We hebben een nauwkeurige schouw gehouden. Het was nuttig om te doen,” zegt Peter Buisman, een van de senioren die vrijwillig meewerkten aan de schouw.‘’Ik heb vier kleine dingetjes verzonden via de Beter Buiten-app. Dan steekt er bijvoorbeeld een stoeptegel uit waar je met je rollator tegenaan loopt. De gemeente heeft laten weten die klachten meteen te behandelen.”

Nieuw voetpad
“We hebben ook om grotere veranderingen gevraagd,” legt Peter uit. ‘’Zo zijn er twee fietspaden waar veel mensen op lopen. Eén bij het Briandpad en één bij het fietspad aan de Alexanderlaan.” Margo Odijk, vrijwilliger, vult aan: “Dat zijn twee fietspaden waar geen wandelpaden in de buurt zijn. Dit heeft tot gevolg dat wandelaars daar in kolonne op het fietspad lopen.“

Frits Lohuis, projectleider Plus- en Ouderenroutes in Rotterdam: ‘’Ik schrok daar wel van. Dat er voetgangers en mensen met kinderwagens en invalidewagens op het fietspad moesten lopen.”

Margo: “We hebben voorgesteld om bij het Briandpad en aan de Alexanderlaan voorlopig een bord te plaatsen naast het rechterdeel van het fietspad waarop staat ‘aanbevolen wandelpad’. Daarnaast gaat de gemeente op termijn ook een smalle groenstrook plaatsen op de plek waar nu de witte strepen op het fietspad staan en zo het fietspad – dat wel drie meter breed is - scheiden in twee aparte banen. De linkerbaan is dan voor de fietsers en de rechter voor de voetgangers. Dat is veel beter natuurlijk.” Frits: ‘’Het idee is om de belijning van het fietspad aan te passen en een witte lijn, oftewel een suggestiestrook, voor de voetgangers aan te brengen. Hiervoor moeten de collega’s van Mobiliteit (voormalig Verkeer en Vervoer) hun goedkeuring geven.”

Uitleg afspraak coronaprik

In mei en juni ontvangen miljoenen Nederlanders een uitnodiging voor de coronavaccinatie. Een afspraak maken voor een vaccinatie gaat het snelst en meest eenvoudig via de website coronavaccina-afspraak.nl.

Stichting Digisterker heeft een demo ontwikkeld met uitleg over het maken van een online vaccinatieafspraak. Aan de hand van een voorbeeld video wordt er stap-voor-stap uitgelegd hoe de afspraak online gemaakt kan worden.

Bent u iemand of kent u iemand die ondersteuning kan gebruiken bij het maken van een vaccinatie afspraak? Kijk dan op http://uitlegprikafspraak.nl en wijs anderen erop.

Belevingstuin Hoek van Holland open voor publiek

De belevingstuin bij het huis van de Wijk ‘De Hoekstee’ in Hoek van Holland is af. “We hadden graag dat burgemeester Aboutaleb de tuin deze week feestelijk zou openen,” zegt Pieter Wondergem, initiatiefnemer van stichting Power Garden. De officiële opening is vanwege Corona tot september uitgesteld. “Een feestelijke opening met meerdere buurtbewoners is waarschijnlijk dan wel mogelijk.”

‘’Gelukkig is de tuin nu wél open,” zegt Ingrid Heuker of Hoek, manager bij Welzijn op de Hoek, die bij het project betrokken is. “Er is een toegang vanuit de wijk richting de tuin. Je kunt er zo binnenlopen. Als de maatregelen versoepelen kan je de tuin ook via het Huis van de Wijk betreden.”

De gemeente Rotterdam, partner van Stichting Power Garden, heeft juist in de powertuinen geïnvesteerd om buitenactiviteiten voor ouderen mogelijk te maken. De belevingstuin in Hoek van Holland ligt bij het buurthuis, waar Hoekenezen doorgaans biljarten, activiteiten bezoeken, eten en elkaar ontmoeten voor een praatje. “In het Coronatijdperk zijn veel binnen activiteiten voor ouderen helaas opgeschort,” vertelt Heuker of Hoek. ‘’Nu kunnen de ouderen in de buurt wél de tuin in. Zeker nu het weer beter wordt is dat fijn. De tuin is echt een belevenis, vol kleuren en geuren.”

De belevingstuin is ook een sociaal ‘verkeersplein’, waar oud en jong, vitaal en minder vitaal samenkomen en samen werken. Daarom noemen we een belevingstuin ook wel een powergarden. Ook ouderen worden gestimuleerd meer te bewegen. ‘’Er is een pad aangelegd dat schuin omhoogloopt,” zegt Pieter “Je voelt het echt wel in je kuiten die klim. Je moet dus echt je spieren gebruiken.”

Naast de tuin bij het huis van de Wijk de Hoekstee zit een kinderdagverblijf. ’Voor de kinderen zijn er wilgenbogen geplant waar ze doorheen kunnen rennen,” vertelt Wondergem. Ingrid vult aan: ‘’Sommige kleuters crossen zelfs met karretjes door de tuin. Dat geeft een heel levendige sfeer.”

Senioren oefenen onbezorgd met TOM & CO

Op vrijdag 23 april startte de eerste onlinebijeenkomst van TOM & Co. Dit is een combinatie van de online variant van Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM) en kleine groepsbijeenkomsten.

TOM-maatje
De bijbehorende groepsbijeenkomsten vinden plaats op 1,5 meter in het Huis van de Wijk of de buitenlucht. TOM & Co is een programma van 5 weken. TOM & Co is ontwikkeld op basis van gesprekken met de uitvoerders en oud-deelnemers van Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM). De gemeente Rotterdam is medefinancier van dit project. Kwetsbare ouderen kunnen nu trainen en TOM-fysiotherapieoefeningen doen op instructies via Zoom.

Tom in Coronatijd
“De CO in TOM & CO staat voor Corona, en het feit dat we Corona er alleen samen onder krijgen. In Co-operatie dus,” aldus Nicole van Winden, beleidsadviseur gezondheid bij gemeente Rotterdam. “De gemeente Rotterdam wil TOM & Co via de welzijnsorganisaties voor heel de stad aanbieden. Senioren die geïnteresseerd zijn, kunnen een Tom-maatje krijgen, die hen helpt met de tablet te werken en filmpjes te openen.”

Onderzoek bewijst: bewegen is beter
In april 2019 startte onder de naam Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM) onderdeel van het tweede valpreventieprogramma. In de wijk Het Lage Land kwamen ouderen gedurende 14 weken twee keer per week bij elkaar voor beweging, persoonlijk voedingsadvies en voorlichting. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit programma, TOM bijzonder effectief is. ‘’TOM zorgt voor een sterke verbetering zien in het fysiek functioneren. Dat bepaalt mede het risico op vallen,” aldus Nicole. Onderzoekers lieten zien dat de deelnemers zelfs zes maanden nadat zij mee hadden gedaan met TOM nog steeds veel minder bang zijn om te vallen. Nicole: '‘Ook is winst geboekt op de kennis van gezond eten. Ouderen die aan TOM hebben meegedaan eten meer eiwitten. Die eiwitinname is belangrijk om spiermassa op peil te houden en lichamelijke achteruitgang bij ouderen te vertragen.”

Nationale Balkon Beweegdag

Op vrijdag 4 juni vindt de tweede editie van de Nationale Balkon Beweegdag plaats. Opnieuw zullen tientallen WijBuurtsportcoaches, fysiothereapeuten en vrijwillige beweegcoaches in actie komen om ouderen bij ruim 250 woon-zorgcentra door heel Nederland laagdrempelig uit te nodigen te bewegen.

Buiten bewegen op een kleine ruimte
“Ouderen ervaren Balkonbewegen als een manier om gezond te blijven op een kleine ruimte. Maar ook als plezier, contact en aandacht voor elkaar,” zegt Melinda Lorincz, beleidsadviseur gezondheid bij de gemeente Rotterdam “Sport- en beweegprofessionals gebruiken de dag om de banden met woonzorginstellingen weer aan te halen zodat ook ze ook na deze dag met hen activiteiten kunnen ontplooien.” 

Balkondansen
Het ‘Balkonbewegen’ mag elke beweegleider samen met de (woonzorg)locatie en de bewoners vrij invullen. Op Balkon Beweegdag kunnen de activiteiten daarom variëren van een balkon danssessie, muziek maken tot een leuke balkon bingo. Samenhorigheid en solidariteit staan centraal. “Kortom: er wordt een gezellige ochtend op afstand aangeboden om iets te doen voor en met elkaar. Bij veel woonzorgcentra wordt met zijn allen een groot feest van gemaakt,” zegt Melinda. “Uiteraard worden alle activiteiten veilig en binnen de geldende coronamaatregelen georganiseerd.”

Zelf een sportief evenement bij u in de buurt organiseren?
Professionals en vrijwilligers die een balkonsessie willen leiden en met ouderen willen bewegen, dansen, bingo-en of muziek maken, kunnen zich hier aanmelden voor de tweede editie van de Nationale Balkon Beweegdag op 4 juni. Doet u mee dan maakt u kans op een muziekinstallatie voor de door u opgegeven woonzorginstelling!

De Nationale Balkonbeweegdag is georganiseerd door het Nationaal Ouderenfonds samen met VriendenLoterij, Menzis, VWS, VML, KNGF, WijBuurtsportcoaches en haar ambassadeurs.

Heeft u vragen over de Nationale Balkon Beweegdag?
Stuur dan een e-mail naar balkonbewegen@ouderenfonds.nl of bel naar het Klantcentrum via 088 3442000. Kijk voor meer informatie op ouderenfonds.nl/balkonbeweegdag.

Kijk hier de compilatie van de eerste editie van de Nationale Balkon Beweegdag 2020.

Het Geheugenpaleis: steun voor mensen met dementie

Corrie van Kerkwijk (91) heeft beginnende dementie, maar volgens haarzelf is dat niet zo. ‘Ik vergeet gewoon heel veel en moet extra m’n best doen om mijn hersenen aan de praat te houden.’ Ze heeft veel baat bij de bijeenkomsten van het Geheugenpaleis. Daar traint ze niet alleen haar geheugen, maar ook haar lijf.

Corrie woont nog zelfstandig. Dat kan, omdat haar dochters haar veel uit handen nemen. ‘Ik sta onder curatele, maar wel tussen aanhalingstekens hoor’, vertelt ze vrolijk. Ze houden me goed in de gaten. Maar ik zie dat als liefde hoor, niet als bezorgdheid.’

Om haar afspraken te onthouden of wie er op bezoek komt, schrijft Corrie alles op in haar agenda. ‘Op de HBS had ik al last van vergeetachtigheid. Ik kon de uitgangen van de Franse werkwoorden niet onthouden, dus bedacht ik allemaal trucjes, waardoor ik ze wel onthield. Dat doe ik nu ook in mijn agenda. Achter belangrijke afspraken zet ik bijvoorbeeld drie uitroeptekens.’

Wandelen en spelletjes
Op de wekelijkse bijeenkomst van het Geheugenpaleis, een centrum voor licht dementerende ouderen, ontmoette ze Peter. Hij bleek vlakbij te wonen en nu wandelen ze samen. Ook spelen ze regelmatig een potje Scrabble. ‘Je moet je hersens aan de praat houden en spelletjes zijn daar heel goed voor. Peter is een trouwe vriend geworden. Dat is fijn want mijn man is overleden. Ik weet niet meer wanneer, dat zou ik op de kalender moeten nakijken.’

Magnetron
Koken doet Corrie niet meer. ‘Ik heb van mijn dochters een magnetron gekregen en daar warm ik verse maaltijden in op. Het is een lelijk ding en ik zou liever nog zelf in mijn pannetjes roeren. Een van mijn dochters komt een of twee keer per week langs om samen te lunchen. Of voor het avondeten en dan koken we ook samen. Boodschappen doen ze ook voor me. Ik haal alleen nog sinaasappelen bij mijn groenteboertje om de hoek. Een schat van een man is dat.’

Ontmoeten en trainen
Wat is haar advies aan senioren met beginnende dementie? ‘Blijf mensen ontmoeten, train je geheugen en ga wandelen. Spelletjes doen is ook goed, maar je moet wel tegen je verlies kunnen. Dat ik nou toch in de krant kom. Van de gemeente, zegt u? Wat is Rotterdam toch een leuk stadje!’

Het Geheugenpaleis is een dagbesteding voor ouderen met vergeetachtigheid en beginnende dementie, georganiseerd door welzijnsorganisatie SOL. Kijk op de website voor meer informatie.

Offline hulp bij online zoektocht op platform Zorgzaam010

Sinds maart kunnen niet digi-vaardige Rotterdammers terecht bij de Vrijwilligerswinkel Kralingen en Buurtbedrijf Schiebroek voor ondersteuning bij het gebruik van het platform van Zorgzaam010. Op deze fysieke punten krijgen zij offline ondersteuning bij hun online zoektocht naar vrijwilligerswerk of hulp.

Digitaal platform
Zorgzaam010 is een digitaal platform dat vraag en aanbod van vrijwillige inzet aan elkaar matcht. Rotterdammers kunnen hier naartoe gaan wanneer zij op zoek zijn naar bijvoorbeeld een maatje, ondersteuning in of rondom het huis of zelf iets voor een ander willen betekenen. “Niet iedereen is even handig met computers en laptops,” zegt Astrid van der Steen, projectleider Zorgzaam010. “Om iedereen tóch de mogelijkheid te geven om zijn of haar vraag of aanbod te plaatsen, werken we sinds kort nog nauwer samen met maatschappelijke organisaties in de wijk.”

Lokale digitale ondersteuning|
Vrijwilligerswinkel Kralingen-Crooswijk en Buurtbedrijf Schiebroek zijn de eerste twee lokale partners in Rotterdam die digitale ondersteuning aanbieden voor het gebruik van het platform Zorgzaam010. Bij hen kunnen Rotterdammers die computergebruik lastig vinden, antwoorden krijgen op hunvragen over het gebruik van het platform Zorgzaam010. “Zo kunnen de professionals van de lokale steunpunten cliënten op weg helpen om een hulpvraag of aanbod te plaatsen of bij het aanmaken van een profiel,” aldus Astrid. “We recruiteren overigens ook vrijwilligers die anderen online willen helpen.”  

Kent u iemand die wel wat hulp kan gebruiken?
Kent iemand die graag een ander met het gebruik van computers en het Zorgzaam010-platform zou willen helpen? Of heeft u iemand in uw omgeving die online er niet uit komt enwel wat hulp kan? Nodig deze persoon uit om langs te komen bij een fysiek steunpunt in de stad waar onze lokale partners aanwezig zijn. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen, digi-vaardig of niet, online kan vinden wat hij of zij nodig heeft!

Meer informatie opvragen?
Stuur dan een mail naar Zorgzaam010 via info@zorgzaam010.nl.

Meer informatie over lokale steunpunten van Zorgzaam010 leest u hier.

Ouderen in de Wijk in teken van wederopbouw

Deze maand ontvangen de bijna 900 deelnemers aan het Project Ouderen in de Wijk een speciale editie van de vertrouwde maandelijkse activiteitenkalender. De ‘kalender’ staat dit keer helemaal in het teken van de wederopbouw van Rotterdam.

Het afgelopen jaar hebben medewerkers van het project telefonisch veel gesprekken met de deelnemers gevoerd omdat de gewone activiteiten niet doorgingen vanwege Corona. “We merkten dat er in het nieuws steeds vergelijkingen werden gemaakt tussen de lockdown en de oorlog. Ook in de oorlog was er bijvoorbeeld een avondklok. Veel oudere Rotterdammers gaven in de telefoongesprekken aan dat zij zich erg eenzaam voelden in de lockdown. Tegelijkertijd waren zij optimistisch over de toekomst. Veel optimistischer dan sommige jonge mensen. Dit kwam omdat zij de wederopbouw hadden meegemaakt. Deze ouderen denken dat het wel weer goed komt in Nederland ná de Coronatijd. Zij gingen als vanzelf veel mooie verhalen vertellen over hun jeugd, de periode van de wederopbouw. Dat bracht ons op het idee om een oproep te plaatsen om deze verhalen te delen.” zegt Djounie Anton, projectleider Ouderen in de Wijk. “Dit heeft geresulteerd in een speciale editie van het maandelijkse boekje in mei met mooie persoonlijke verhalen over het leven in Rotterdam tijdens de wederopbouw.”

Het project Ouderen in de Wijk is gestart om ouderen die dreigen te vereenzamen een plek te geven in de maatschappij en hun zelfredzaamheid te vergroten. Bijvoorbeeld door verschillende activiteiten in de wijk in kaart te brengen. Begin mei staat de kalender, of beter: het boekje over de wederopbouw in Rotterdam, ook op de website van Ouderen in de Wijk.

Zie hier de speciale editie van de mei kalender.

Kijk voor meer informatie over het project op https://www.bibliotheek.rotterdam.nl/ouderenindewijk of neem contact op via 06 29938312 of ouderenindewijk@bibliotheek.rotterdam.nl.

Dit landelijke project van de vier grote steden wordt financieel mogelijk gemaakt door het EU EFMB-fonds.

DemenTalent bij Careyn in Rozenburg

Careyn Dienst Welzijnswerk Rozenburg (DWR) is gestart met DemenTalent, een vrijwilligersprogramma voor mensen met (beginnende) dementie. Ilona Rooimans, de coördinator welzijn, zet de vrijwilligers op een laagdrempelige manier in.  ‘’Deze mensen voelen zich hierdoor weer betekenisvol voor anderen.”

Maatwerk
Medewerkers van DemenTalent kijken naar de talenten en mogelijkheden van mensen met beginnende dementie. “Want elke persoon is anders en heeft zijn of haar eigen voorkeuren en wensen,” zegt Regina Krijger, coördinator welzijn. “Vanuit talenten en interesses zoeken we naar een vrijwilligersfunctie op maat. De nadruk komt hierbij te liggen op wat de vrijwilliger nog kan en leuk vindt, en niet op wat niet meer mogelijk is.” De bedoeling is mensen met dementie door hun inzet voor de maatschappij gelegenheid te geven zich weer actief en betrokken te voelen. Bovendien bevordert vrijwilligerswerk de zelfredzaamheid. Daarnaast vergroot de vrijwilliger zo zijn of haar sociale netwerk.

Aftrapfase
“Door de Corona-crisis is dit project nog in een pril stadium. We zijn nu bezig plekken voor vrijwilligers te realiseren bij Rozenburgse verenigingen, sportclubs, instellingen, wijkcentra, groenonderhoud en scholen,“ vertelt Regina. “Mijn collega Ilona zoekt zelfs contact met een oud-werkgever van een cliënt om te kijken of daar vrijwilligerswerk te doen is, als dat voor de cliënt het beste is.“

Goed overleg
Inzet gebeurt altijd in overleg met de betrokken vrijwilliger. De coördinatoren van Careayn begeleiden niet alleen de vrijwilligers met dementie. Experts op het gebied van dementie ondersteunen ook de partijen waar de vrijwilligers werken.

Wilt u zich als vrijwilliger aanmelden of meer informatie over DemenTalent, neemt u dan contact op met Careyn DWR via het.veerhuis@careyn.nl of bel met 0181 251089. Ook partijen die een vrijwilliger met dementie willen inzetten, kunnen contact met Careyn DWR opnemen.

Meer informatie over Careyn DWR vindt u op www.careyn.nl/dwr.

Online cursus Mental Health First Aid

In juni en juli biedt de gemeente Rotterdam samen met Indigo Rijnmond Preventie zes onlinecursussen Mental Health First Aid (MHFA) aan voor geregistreerde vrijwilligers en professionals zonder opleiding in de zorg die veel Rotterdammers ontmoeten.

In de onlinecursus MHFA leren ook professionals die met ouderen werken eerste hulp te bieden aan mensen met beginnende psychische problemen.

De cursus is bedoeld voor vrijwilligers die oudere mensen thuis bezoeken of bellen. Verder ook vrijwilligers die werkzaam zijn bij onder andere wooncorporaties, huizen van de wijk en netwerken als Zorgzaam 010.
Door de coronamaatregelen zijn de cursussen online.
De cursus is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  1. De onlinecursus Mentale Gezondheid (individueel; ongeveer 6 uur zelfstudie)
  2. Het MHFA handboek, bestuderen
  3. Twee online groepsontmoetingen van 2,5 uur onder begeleiding van een gecertificeerd MHFA trainer. In deze ontmoetingen staat de groep stil bij de opgedane ervaringen met de online cursus Mentale Gezondheid, besteden de begeleiders en cursisten aandacht aan het herkennen van de signalen en symptomen van psychische aandoeningen en het bespreekbaar maken van psychische problemen.

Data online groepsontmoetingen
Na het afronden van de eerste en tweede onderdeel volgen twee online groepsontmoetingen. Aanmelden kan alleen via onderstaande links.

Groep 1:            
Woensdagen 2 juni en 16 juni; 18.30 - 21.00 uur
Blended Rotterdam 2, 16 Jun - Mental Health First Aid (mhfa.nl)

Groep 2:            
Woensdagen 9 juni en 23 juni; 18.30 - 21.00 uur
Blended Rotterdam 9, 23 Jun - Mental Health First Aid (mhfa.nl)

Groep 3:            
Maandagen 21 en 28 juni 2021; 9.00 – 11.30 uur                      
Blended Rotterdam 21, 28 Jun - Mental Health First Aid (mhfa.nl)

Groep 4:            
Maandagen 5 en 12 juli; 18.30 – 21.00 uur
Blended Rotterdam 5, 12 Jul - Mental Health First Aid (mhfa.nl)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via preventie@indigorijnmond.nl of via 088 357 17 00, of kijk op www.mhfa.nl, of check het filmpje via https://www.indigo.nl/mhfa/.

‘Cursus dementie voor echtparen is mini-vakantie’

Dementie zorgt ervoor dat je man, vrouw, vader of moeder langzaam verandert. Dat dit soms moeilijk is om mee te gaan, weet Betty Birkenhäger (specialist ouderengeneeskunde bij Laurens) als geen ander. Als organisator van praktische cursussen voor partners en kinderen van thuiswonende ouderen met dementie hoort en ziet ze waar mantelzorgers mee worstelen.

‘En dat is niet niks’, aldus Betty. ‘Want het kan heel lastig zijn om dag in dag uit samen te leven met iemand die dementie heeft. Het zorgt voor stress, misverstanden, ruzie, schuldgevoelens en isolement. De deelnemers van de cursus ‘Beter Thuis met Dementie’ maken allemaal hetzelfde door. Ze herkennen elkaars ervaringen. De cursus is dan ook een veilige plek waar ze hun hart kunnen luchten, elkaar bruikbare tips geven en zich na afloop minder bezwaard voelen.’

Voor echtparen
Laurens organiseert twee cursussen over dementie. Een vijfdaagse cursus op een mooie plek speciaal voor echtparen en een online avondcursus voor hun kinderen en andere mantelzorgers. ‘De week voor echtparen is een cursus en minivakantie tegelijk’, vertelt Betty. ‘Op de luxe gastenboerderij De Appelgaard in Gouderak organiseren we voor vijf echtparen een dagvullend programma. De workshops zijn vooral gericht op de mantelzorgers en gaan over allerlei praktische zaken, waardoor ze beter leren omgaan met hun man of vrouw. Voor de partners met beginnende dementie is er een apart activiteitenprogramma. In juni start er weer een cursus. Die kan gewoon doorgaan, omdat onze doelgroep inmiddels een covid-vaccinatie heeft gehad.’

Veranderende ouder
De online avondcursus helpt kinderen van ouders met dementie om beter te leren omgaan met een vader of moeder die verandert. ‘Alle aspecten van dementie komen aan bod’, legt Betty uit. ‘Er komen een psycholoog, ergotherapeut, maatschappelijk werker en een specialist ouderengeneeskunde aan het woord, maar er is ook ruimte om vragen te stellen en zorgen te delen. Ik raad het iedereen aan!’

Wilt u meer weten? Kijk op https://beterthuismetdementie.laurens.nl/cursus/.

 
 
 
Logo gemeente Rotterdam