Waarde levensbeschouwelijke organisaties voor samenleving onderzocht

Levensbeschouwelijke organisaties hebben een grote maatschappelijke meerwaarde in de hulp bij armoede, eenzaamheid en zorg. Per jaar biedt elke organisatie gemiddeld 27.000 uur aan maatschappelijke activiteiten. Dit blijkt uit recent onderzoek. 

In opdracht van de gemeente bracht het Verwey-Jonker Instituut de sociale functie en maatschappelijke impact van 176 Rotterdamse religieuze en levensbeschouwelijke organisaties in kaart. Met hun activiteiten en laagdrempeligheid spelen de medewerkers van deze organisaties een cruciale rol in het sociale netwerk en vangnet van veel Rotterdammers. Structureel gaan samenwerken is dan ook de aanbeveling.

Resultaten onderzoek
Het onderzoek werd eind vorig jaar gepresenteerd tijdens een grote online bijeenkomst. Ben je benieuwd naar de bijeenkomst? Laat je inspireren en klik hier voor de opname van de hele bijeenkomst. Let op: de opname start na 21 minuten en 55 seconden.

Het complete onderzoeksrapport vind je hier.

Aanbeveling
De aanbeveling uit het onderzoek is om meer structurele samenwerking te organiseren tussen levensbeschouwelijke organisaties en formele organisaties als scholen, wijkteams, maatschappelijk werk en gemeente. Deze samenwerking is nu veelal incidenteel of betreft een verwijsfunctie. Terwijl levensbeschouwelijke organisaties door hun laagdrempeligheid van grote waarde kunnen zijn voor (in)formele aanbieders van ondersteuning. De gemeente brengt de aanbeveling in de praktijk door in de nieuwe Welzijnsopdrachten per 2022 de samenwerking met het wijknetwerk, waaronder de levensbeschouwelijke organisaties, een prominente plek geven.

Samenwerking
Het Verwey-Jonker Instituut deed het onderzoek samen met vijf grote koepels van levensbeschouwelijke organisaties: Stichting Mara, SPIOR, SKIN-Rotterdam, Samen 010 en Convent van kerken Rotterdam.

Voor meer informatie over de onlinebijeenkomst en het onderzoeksrapport kun je contact opnemen met teljezegeningen@rotterdam.nl.

 

Input aanleveren kan via e-mail: nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl