Weetjes voor bewindvoerders

In dit artikel leest je over:

  1. Het besluit om de bankkosten voor beschermingskosten over 2020 en 2021 zonder aanvraag te vergoeden.
  2. Het adviesrecht voor gemeenten bij schuldenbewinden.
  3. Klanten per mail aanmelden bij de KBR.  

1. De gemeente Rotterdam heeft besloten de bankkosten voor beschermingskosten over 2020 en 2021 zonder aanvraag te vergoeden.

Bij elk bewind waarvoor periodieke bijzondere bijstand is verstrekt in 2020 en wordt verstrekt in 2021 wordt per jaar € 6,00 overgemaakt ter vergoeding van de bankkosten. Hiervoor hoeft geen aanvraag meer ingediend te worden. De betaling voor beide jaren vindt eind maart plaats. Heb je al een aanvraag ingediend en is deze al toegekend? Dan wordt deze eruit gefilterd, zodat je geen dubbele betaling ontvangt.

Achtergrond
Halverwege 2020 heeft het landelijk overleg van kantonrechters voor curatele, bewindvoerders en mentoren besloten dat bewindvoerders per jaar € 6,00 bankkosten mogen doorberekenen aan de onderbewindgestelde. Dit in afwachting van de aanpassing van de tarieven.

Wanneer er bijzondere bijstand wordt verleend voor de kosten van beschermingsbewind, dan kan voor de bankkosten dus ook bijzondere bijstand worden aangevraagd. Dit zou dan leiden tot heel veel aanvragen, wat de bewindvoerder en de gemeente veel tijd en geld zou kosten. Daarom is er voor deze oplossing gekozen.

2.  Per 1 maart maakt de gemeente Rotterdam gebruik van het adviesrecht voor gemeenten bij schuldenbewinden.
Vanaf 1 januari was het voor gemeentes al mogelijk om gebruik te maken van het adviesrecht. Met het adviesrecht zullen gemeentes advies uitbrengen aan rechtbanken en een inschatting maken of het schuldenbewind wel de meest passende ondersteuning is voor de inwoner. Hieronder vind je een uitleg van hoe de gemeente Rotterdam deze nieuwe manier van samenwerken per 1 maart gaat vormgeven.

Drie routes
We geven deze nieuwe manier van werken vorm door het opstellen van drie routes:

  • Route A: de gemeente verwijst naar beschermingsbewind
  •  Route B: het beschermingsbewind komt tot stand buiten de gemeente om; advies vóór het instellen van beschermingsbewind.
  • Route C: het beschermingsbewind komt tot stand buiten de gemeente om; advies na instellen van beschermingsbewind

Deze drie routes zijn met de rechtbank Rotterdam afgestemd.
Wil je  meer lezen over het adviesrecht en de toelichting van de drie routes? Vraag dan extra informatie aan door te mailen naar TeamregiebewindvoeringMO@rotterdam.nl

3. Wil je als bewindvoerder een klant aanmelden bij de KBR? Dan kun je dat per mail doen.

Klanten aanmelden bij de KBR doe je gemakkelijk per mail. De aanmelding kun je mailen naar: aanmeldingen_kredietbankMO@rotterdam.nl. Welke documenten er nodig zijn voor een succesvolle aanmelding en hoe het proces precies verloopt lees je op deze pagina. Hier vind je ook het formulier voor de sociale rapportage. Hiermee wordt je aanvraag sneller verwerkt.

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl