Weetjes voor bewindvoerders

Hier lees je dit keer over de energietoeslag. 

Aankondiging: energietoeslag
Door de gestegen energieprijzen kunnen veel huishoudens de energierekening niet meer betalen. Vaak wordt dan meer dan 10% van het inkomen besteed aan warmte- en elektriciteitskosten of blijft er te weinig geld over na het betalen van de energierekening. Je zult hier als bewindvoerder vaak me te maken krijgen.

Wat doet het Rijk om energiearmoede te voorkomen?
Het Rijk verlaagt de energiebelasting, waardoor een huishouden jaarlijks gemiddeld € 400 minder betaalt voor de energiekosten. Ook geeft het Rijk gemeenten geld om bijvoorbeeld huizen beter te isoleren of energiebesparende lampen te verstrekken. Vorig jaar heeft het Kabinet besloten om huishoudens met een laag inkomen een extraatje te geven om de hogere energienota’s te kunnen betalen. Dit wordt de energietoeslag genoemd.

Hoe ziet de regeling voor de energietoeslag eruit?
We weten nog niet precies hoe de regeling eruit gaat zien. Het Kabinet stelt een bedrag van circa € 200 per huishouden beschikbaar als energietoeslag voor burgers met een laag inkomen. Waarschijnlijk wordt deze in het eerste half jaar van 2022 door de gemeente aan deze huishoudens uitbetaald. In sommige gevallen wordt het bedrag automatisch overgemaakt en soms moeten Rotterdammers dit aanvragen.

Welke Rotterdammers komen voor de toeslag in aanmerking?
Wij weten nog niet precies welke Rotterdamse huishoudens in aanmerking komen voor de toeslag. Wel weten we dat het in íeder geval alle Rotterdamse huishoudens met een bijstandsuitkering zijn.
Alle Rotterdamse huishoudens die een bijstandsuitkering hebben, krijgen de energietoeslag automatisch op hun rekening overgemaakt. Zij hoeven daar niets voor te doen. Andere Rotterdammers moeten een aanvraag indienen. Hoe deze aanvraag eruit komt te zien weten we nog niet. Wel proberen we het zo eenvoudig mogelijk te maken.

Wanneer wordt de toeslag uitgekeerd?
Om deze regeling mogelijk te maken moet er eerst een wetswijziging plaatsvinden. Deze wetswijziging wordt nu voorbereid door het Rijk, maar dat duurt nog wel een paar maanden. Het Rijk verwacht de wet in het eerste kwartaal van 2022 te hebben aangepast. Daarna kunnen  gemeenten de regeling gaan uitvoeren. Wanneer het geld op de rekening staat weten we dus nog niet precies, omdat het afhankelijk is van het moment waarop de wet is gewijzigd.

Besparen?
Heeft de Rotterdammer alleen behoefte aan iemand die hem kan adviseren over de energierekening en hoe op de rekening te besparen, dan kan hij contact opnemen met de energiecoaches van de Energiebank. Dat kan bijvoorbeeld via deze website .

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl