Weetjes voor bewindvoerders

In dit artikel lees je over: 

  1. Ingansdatum Bijzondere Bijstand Beschermingsbewind
  2. Wijzigingen in de WSNP

1. Ingansdatum Bijzondere Bijstand Beschermingsbewind

De gemeente Rotterdam volgt bij de ingangsdatum voor bijzondere bijstand de regels van het LOVCK. Dus per eerste of 16e van de maand wordt de Bijzondere Bijstand verstrekt. We krijgen regelmatig vragen van bewindvoerders. Waarom is de ingangsdatum eerder dan de datum van de beschikking?

Hieronder staat precies het beleid weergegeven:
De jaarbeloning gaat in op de 1e of de 16e dag van de maand waarin de bewindvoerder is benoemd en het bewind feitelijk start en wordt in maandelijkse termijnen betaald. De kantonrechter kan een andere ingangsdatum bepalen, deze datum wordt dan aangehouden. Er wordt in ieder geval niet meer vergoed dan de bewindvoerder aangeeft op de nota. 

Om te kunnen vaststellen wanneer het bewind feitelijk start is de verzenddatum van de beschikking van de rechtbank belangrijk/noodzakelijk. Het bewind vangt namelijk pas feitelijk aan 1 dag na de verzenddatum van de beschikking. Tenzij in de beschikking een andere ingangsdatum wordt benoemd. 

De verzenddatum + 1 dag (feitelijke start bewind) is ook leidend voor het oordeel per wanneer de bijzondere bijstand ingaat (per de 1e of de 16e). 

 

2. Wijzigingen in de WSNPPer 1 juli is de WSNP veranderd. Deze veranderingen zijn ook voor u als beschermingsbewindvoerder van belang. Hieronder lees je meer over de wijzigingen.

Geen buitengerechtelijke schuldregeling noodzakelijk
Er hoeft geen poging tot een MSNP te worden gedaan als aannemelijk is dat er onvoldoende aflossingscapaciteit is of als b.v. de schuldenlast niet goed vast te stellen is. In dat geval kunt u direct toelating tot de WSNP verzoeken. In de toelichting op het verzoek motiveert u waarom u geen WSNP hebt aangevraagd. (Art. 285 fw onder f)

Goeder trouw
De periode dat iemand te goeder trouw heeft gehandeld gaat van 5 naar 3 jaar.

10 jaarstermijn vervalt
Er is geen uitsluiting van 10 jaar meer na een vorige WSNP.

Looptijd naar 18 maanden
De WSNP duurt nu 18 maanden. Deze termijn gaat in op de eerste dag waarop een aflossing (reservering) is gedaan in de MSNP vermits dat conform de WSNP is berekend.

Dit is natuurlijk niet meer dan een duiding van wat er gewijzigd is. Maar laat het een uitnodiging zijn voor u om gebruik te maken van de WSNP waar dat nuttig is.

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl