€8 miljoen subsidie voor financiële educatie op het mbo

Mbo-scholen kunnen van 18 september t/m 16 oktober 2023 bij het rijk subsidie aanvragen voor geldlessen en ondersteuning. Geregistreerde scholen ontvangen dan nog dit jaar het geld om aan de slag te gaan. Er is € 8 miljoen beschikbaar. Hiervoor geldt first come, first serve. Dien dus snel een aanvraag in!

Als jongeren 18 worden, zijn ze voor de wet zelfstandig. Daar komt veel bij kijken. Ze moeten een zorgverzekering afsluiten, komen mogelijk in aanmerking voor zorgtoeslag of huurtoeslag en kunnen studiefinanciering krijgen. Jongeren weten vaak niet wat ze moeten regelen, en niet alle ouders/verzorgers kunnen ze daarbij helpen. Een deel van hen loopt geld mis en kan daardoor financieel in de knel komen. Het is belangrijk dat jongeren goede financiële vaardigheden aanleren. Daar hoort ook voorlichting bij over de risico’s van bijvoorbeeld achteraf betalen, beleggen met crypto of (online) gokken. Daarnaast moeten ze weten welke hulp er is als het fout gaat. Daarom stelt de Rijksoverheid € 8 miljoen beschikbaar voor financiële educatie op mbo-scholen.

Er wordt gestart met mbo-scholen omdat relatief veel mbo-studenten financieel zelfstandig zijn en meer dan een kwart van de studenten te maken heeft met betaalachterstanden of schulden (onderzoek Nibud ’22).

Mbo-instellingen kunnen van 18 september 2023, 9.00 uur tot en met 16 oktober 2023, 17.00 uur subsidie aanvragen voor geldlessen en ondersteuning op school.

Voor de subsidie geldt het “first come, first serve” principe: volledige aanvragen worden behandeld in volgorde van binnenkomst. Het is daarom belangrijk om snel een aanvraag in te dienen.

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl