Rotterdam bouwt verder aan een seniorvriendelijke stad

Wijk- en Zorgrestaurants

De gemeente zet in op het (her)openen en verduurzamen van wijk- en zorgrestaurants, waarvan er de laatste jaren veel zijn gesloten. Met een subsidie voor onder andere kleine verbouwingen, de aanschaf van keukenspullen, het vergroten van de bekendheid of het organiseren van activiteiten voor ouderen, kunnen de restaurants een ontmoetingsplek worden dichtbij in de wijken.

Activiteiten

Op verschillende manieren worden de talenten van ouderen opnieuw ingezet. Met een talentscan kunnen ouderen (her)ontdekken wat ze leuk vinden om te doen. In sommige gevallen helpen trainers om passend vrijwilligerswerk voor hen te vinden. Ook zijn er workshops, dansmiddagen en culturele activiteiten mogelijk.
De actieagenda heeft speciale aandacht voor ouderen in seniorencomplexen. Het college zet in op sociale huismeesters en breidt het aantal thuisplusflats uit. Ouderen wonen daar dicht bij elkaar zodat zorg en welzijn slim georganiseerd kunnen worden. Ook is het makkelijker om contact te hebben met andere ouderen.

Zorg

Ouderen die wel zorg nodig hebben, kunnen die makkelijker krijgen door een pilot waarbij zorgaanbieders zelf de Wmo-indicatie afgeven. De ouderen hoeven dan nog maar een keer hun verhaal te vertellen en de zorg is dan snel geregeld en passend.
Rotterdam wordt de meest dementievriendelijke stad, daarvoor actieplan opgesteld. Dat is nodig, omdat de dubbele vergrijzing zorgt voor een verdubbeling van het aantal mensen met dementie.

Actieagenda Goud voor Oud

Woensdag 15 november presenteerde wethouder Ronald Buijt de actieagenda in Theater Zuidplein.

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl