Rotterdam Sociaal Augustus 2020
Rotterdam Sociaal
  Augustus 2020

Augustus 2020

In deze nieuwsbrief

• Reguliere dienstverlening Regionaal Bureau Zelfstandigen weer opgestart
• Hulp voor kwetsbaren bij invullen keuze Donorregister
• Up2You
• Babytijd geeft antwoord op babyvragen
• Mantelfoon gaat de straat op!
• Gratis cursus Omgaan met Pubers
• September: nieuwe start GLOW UP!
• Start online training Pittige Jaren
• Ouders koken, bewegen en praten mee tijdens Fitte Families
• Weetjes voor bewindvoerders
Weetjes voor bewindvoerders

Weetjes voor bewindvoerders

1. Eerder hebben wij gecommuniceerd dat de beloning voor de bewindvoerderskosten opgenomen moet worden in de Vrij Te Laten Bedrag (VTLB)-berekening. Dit besluit is teruggedraaid. In dit artikel leest u waarom.

2. Ook is de tweede editie van de Gers met Geld nieuwsbrief verschenen.

1. Bewindvoerderskosten niet opgenomen in de Vrij Te Laten Bedrag (VTLB)-berekening.

Beloning vanuit bijzondere bijstand
De beloning voor de bewindvoerders wordt uitgekeerd in de vorm van bijzondere bijstand. Bijzondere bijstand wordt niet gezien als inkomen en mag daarom niet worden opgenomen aan de inkomstenkant van de VTLB-berekening. Daarnaast is bij de beoordeling van een aanvraag bijzondere bijstand voor beschermingsbewindkosten de Minnelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen (MSNP) gelijkgetrokken met de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). Voor Rotterdammers met een (aanvraag) MSNP, gelden dus dezelfde criteria als voor Rotterdammers in de WSNP. Ook de hoogte van het inkomen is niet van belang: Rotterdammers met een (aanvraag) MSNP of WSNP hebben geen draagkracht volgens deze criteria. De bewindvoerder heeft dus hoe dan ook recht op een beloning vanuit de bijzondere bijstand. Het moet dan wel gaan om een burger die in Rotterdam staat ingeschreven.

Aanvragen bijzondere bijstand
De verantwoordelijkheid om de bijzondere bijstand aan te vragen ligt bij de bewindvoerder. De Kredietbank toetst eerst of de bijzondere bijstand al wordt verstrekt. Zo niet, dan krijgt de bewindvoerder het advies dit aan te vragen. Als de bijzondere bijstand niet is aangevraagd, of de bewindvoerder heeft hier bezwaren tegen, dan is dit helaas geen reden om alsnog het VTLB te verhogen en de bewindvoerderskosten op te nemen in de VTLB-berekening. Hierover kunt u meer lezen in het Recofa-rapport, hoofdstuk 5.7.

Samenwerking buitengemeenten
Er is een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Krimpenerwaard en Westvoorne voor het proces schuldregelen. Wanneer deze gemeenten geen voorziening aanbieden voor het dekken van de bewindvoerderskosten, zullen wij in overleg met die gemeenten op zoek gaan naar een passende oplossing om de kosten alsnog te dekken.

Zoals afgesproken blijven wij wel de VTLB-berekening meesturen met het toekenningsbesluit.

2. Tweede editie Gers met Geld

Gers met Geld is één van de gemeentelijke voorzieningen om de financiële (zelf)redzaamheid van Rotterdammers te bevorderen.
In deze tweede editie van de nieuwsbrief beschrijft Gers met Geld hoe zij de situatie rondom de uitbraak van het coronavirus hebben ervaren en hoe zij hun werkzaamheden hebben moeten aanpassen. Verder is het team van Gers met Geld uitgebreid en staan er in de nieuwsbrief handige tips en weetjes over Gers met Geld.

U leest de nieuwsbrief via deze link.

Aanmeldingen
Heeft u als bewindvoerder klanten die we kunnen helpen met Gers met Geld? Meld ze dan aan door een mail te sturen naar projectuitbewindMO@rotterdam.nl.

Volg ons op social media
InstagramYouTubeFaceBookTwitterRIO Heeft u nog vragen of opmerkingen?
Neem dan contact op met onze collega's
Input aanleveren

Input aanleveren kan via e-mail: redactiehebbieeffemo@rotterdam.nl