Begeleiding leerlingen bij leren reizen met fiets of ov

Rotterdamse kinderen die naar school reizen met aangepast (leerlingen)vervoer kunnen begeleiding krijgen bij leren reizen met fiets of openbaar vervoer. De stap om zelfstandig naar school te gaan, kan voor ouders en kinderen spannend zijn. Terwijl de kinderen er meer zelfvertrouwen van krijgen en zichzelf beter kunnen redden! Help je als hulpverlener of leerkracht mee door dit aan te moedigen?

Ouders denken vaak dat hun kind door diens beperking niet kan leren om zelf te reizen. Als hun kind eenmaal gebruikmaakt van aangepast vervoer, zien ze dat als vanzelfsprekend. Daarom laat de gemeente zien dat er meer mogelijk kan zijn dan ze denken. Want kinderen die leren om zelf te reizen vertrouwen op zichzelf en zijn ook beter voorbereid op een vervolgstap als zij van school gaan.

Over de drempel helpen
De gemeente informeert ouders met mailingen en bij de aanvraag van het leerlingenvervoer. Ook scholen en hulpverleners kunnen ouders en leerlingen over de drempel helpen. Bijvoorbeeld door te wijzen op het begeleidingstraject of door op school aandacht te besteden aan zelfstandig reizen. Die steun kan erg helpen.

De begeleiding
Iedere begeleiding begint met kennismaken met de begeleider van stichting MEE. Die kijkt wat een leerling nodig heeft. Bijvoorbeeld omgaan met prikkels van verkeer en ov. Of wat je moet doen als iemand je aanspreekt. Kijk hier voor meer informatie over de begeleiding van MEE. 
Leerlingen die zelf gaan reizen, krijgen van de gemeente vergoeding voor fiets of ov.

Aanmelden en meer informatie
Ouders kunnen een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden door een mail met naam en telefoonnummer te sturen naar leerlingenvervoer@rotterdam.nl. Als hulpverlener kun je ouders daarbij helpen.

De gemeente stuurt scholen flyers om uit te delen aan ouders. Wil je deze ook krijgen? Mail dan naar  leerlingenvervoer@rotterdam.nl 

Veel informatie is ook te vinden op onze website.

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl