Eenzaamheid onder jongeren: signalerings- en routekaart

Eenzaamheid onder jongeren neemt toe. Daarom heeft Avant sanare in opdracht met Coalitie Erbij een signalerings- en routekaart ontworpen die professionals kan helpen bij het tijdig opsporen en bestrijden van eenzaamheid.

Waarom de signaleringskaart?
Eenzaamheid is moeilijk te herkennen, maar er zijn wel verschillende signalen die erop kunnen wijzen. Deze zijn onder te verdelen in lichamelijke, psychische, sociale en gedragsmatige signalen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de signalen. Want zodra één van deze signalen wordt opgemerkt, kunnen snel risico’s in beeld gebracht worden en kan er een inschatting gemaakt worden van de benodigde zorg of hulp die iemand nodig kan hebben.

Wat kun je met de signaleringskaart?
Op de signalerings- en routekaart zijn alle stappen te vinden waardoor eenzaamheid opgespoord kan worden, net als de maatregelen die na het constateren van eenzaamheid genomen kunnen worden. Door signalen bespreekbaar te maken kan de neerwaartse spiraal van eenzaamheid worden doorbroken. Belangrijk hierbij zijn onder andere een luisterend oor, maar ook weten naar wie of welke partijen je iemand kan doorverwijzen.

Voor wie is de signaleringskaart?
De kaart kan gebruikt worden als hulpmiddel voor professionals die in contact komen met jongeren. Hierbij kan gedacht worden aan o.a. mentoren, studieloopbaanbegeleiders/-coaches, huisartsen, praktijkondersteuners, wijkteammedewerkers en welzijnspartijen. De signaleringskaart is hier te bekijken. 

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op Jongeren steeds vaker eenzaam - Avant sanare

 

 

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl