Staat van de Jeugd, editie 2022

De Staat van de Jeugd laat zien hoe kansrijk, gezond en veilig  Rotterdamse jeugdigen opgroeien. De nieuwe uitgave geeft zicht op hoe veilig jongeren thuis zijn, of zij werk hebben en hoe zij de eigen gezondheid ervaren.

De uitgave van de Staat van de Jeugd maakt met cijfermatige gegevens zichtbaar hoe het gaat met de Rotterdamse jeugd. Deze editie toont veel informatie over het kalenderjaar 2021. Net als 2020 was dit een bijzonder jaar: corona was van grote invloed op ons dagelijks leven. Voor de Staat van de Jeugd is ook geput uit de Gezondheidsmonitor Jeugd waarin de gevolgen van de coronaperiode zijn uitgevraagd.

Meest opvallende ontwikkelingen
De belangrijkste ontwikkelingen die dit jaar aan het licht komen: minder jongeren hebben een inkomen uit arbeid en meer jongeren een uitkering. Het aantal 2- en 3-jarigen dat gebruik maakt van kinderopvang is aanzienlijk toegenomen. De wijkteams hebben aanzienlijk minder trajecten uitgevoerd en de kindermishandeling in gezinnen is toegenomen. Waar jeugdoverlast een piek kende in 2020 is deze in 2021 weer terug op het niveau van 2019. Ten slotte wordt duidelijk dat de coronaperiode aanzienlijke mentale gevolgen heeft voor jongeren.

Benutting in de praktijk
De gegevens uit de Staat van de Jeugd kunnen gebruikt worden om het gevoerde jeugdbeleid te evalueren en zij geven inzicht in de prioriteiten ten aanzien van de Rotterdamse jeugd. Editie 2022, eerdere edities en meer informatie over de Staat van de Jeugd kun je hier lezen.  

 

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl