Aflosplicht schulden voor kostendelers, jongeren en personen met een lagere uitkeringsnorm

Ook kostendelers, jongeren en personen met een lagere uitkeringsnorm moeten vanaf 1 januari 2022 5% van hun schulden gaan aflossen. Dit betekent een lager beschikbaar inkomen. Dit komt door de wet vereenvoudiging beslagvrije voet. Hierdoor is de beslagvrije voet aangepast van 90% naar 95% van de geldende bijstandsnorm, inclusief vakantiegeld.

Veel kostendelers, jongeren en personen met een lagere uitkeringsnorm lossen nu nog niets af. Dat komt doordat zij nog grotendeels onder het overgangsrecht vallen. Dit recht vervalt per 1 januari 2022. Vanaf die datum zal ook deze groep 5% gaan aflossen. Hierdoor wordt het beschikbare inkomen lager.

De beslagvrije voet
Als een werkzoekende schulden heeft en een bijstandsuitkering ontvangt, dan mag er maar een deel van de uitkering worden gebruikt om schulden af te lossen. Dat is het bedrag boven de beslagvrije voet\..  Met de invoering van de wet vereenvoudiging beslagvrije voet (vBvv) wordt de beslagvrijevoet standaard* 95%. (behalve voor personen die in een instelling verblijven).

Ingangsdatum
De gemeente heeft de vrijheid om overgangsrecht te hanteren voor uitkeringsgerechtigden die op 1 april 2021 0% aflossingscapaciteit hadden. De gemeente Rotterdam heeft dit overgangsrecht gedurende de maximale termijn gehanteerd. Het overgangsrecht eindigt op 1 januari 2022.

Inhoud overgangsrecht
De gemeente Rotterdam heeft overgangsrecht toegepast voor werkzoekenden die voor 1 april 2021, 0% afloscapaciteit hadden. Het gaat dan om lopende uitkeringen van:

  • Kostendelers (ook bij IOAW of IOAZ)
  • Bankslapers
  • Jongeren
  • Personen met een lagere uitkering door ontbrekende woonlasten

Het overgangsrecht geldt alleen wanneer er op 31 maart 2021:

  • sprake was van een openstaande vordering.
  • sprake was van een lagere uitkeringsnorm

Vanaf 1 januari 2022 vervalt het overgangsrecht en gaat ook deze groep 5% per maand aflossen. Zij worden apart per brief geïnformeerd.  

Bezwaar
Tegen de brief kan geen bezwaar worden gemaakt. Wel kan de werkzoekende bezwaar maken tegen de uitkeringsspecificatie van januari 2022 waarop de verrekening voor het eerst wordt doorgevoerd. 

Meer informatie
Voor vragen kun je terecht bij 14 010. Wil je meer informatie over de wetswijziging, kijk dan op de website.

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl