Weetjes voor bewindvoerders

Dit keer drie verschillende weetjes van bewindvoering. Over bijeenkomsten, teveel betaalde toeslagen en advies bij schuldhulpverlening aan jongeren die thuis wonen.

Bijeenkomsten voor Wsnp- en beschermingsbewindvoerders
Bureau Wsnp organiseert dit najaar bijeenkomsten voor (en door) Wsnp-bewindvoerders en beschermingsbewindvoerders. Deze kosteloze bijeenkomsten zijn dé mogelijkheid om elkaar (beter) te leren kennen en om de oplossingen die de pilot en het arrangement kunnen bieden met elkaar te delen.

De bijeenkomst voor het arrondissement Rotterdam is gepland op dinsdag 1 november 2022

Meer informatie en aanmelden kan via de website.

Te veel betaalde toeslagen worden weer gevorderd
De belastingdienst laat via een persbericht weten: sinds maart 2020 is vanwege de coronamaatregelen de invordering van teveel ontvangen toeslagen stilgelegd. Vanaf april 2022 is de invordering gefaseerd weer opgestart. Eerst bij de mensen die alleen in 2020 tot en met februari 2022 te veel toeslagen hebben ontvangen. Vanaf deze week gaat Toeslagen de invordering hervatten bij mensen die over de jaren 2017 tot en met februari 2022 teveel ontvangen toeslagen moeten terugbetalen. Toeslagen heeft de mogelijkheden om een betalingsregeling te treffen, verruimd. Meer informatie kun je hier lezen.

Uitschrijven jongeren bij hun ouders niet adviseren
Onlangs zagen wij een brief van een bewindvoerder aan een jongere gericht met het verzoek zich uit te schrijven van het adres van zijn ouders. Anders zou het budget niet meer sluitend zijn voor de schuldhulpverlening. Deze jongere was woonachtig bij zijn ouders. Van onze collega’s van het Jongerenloket vernamen wij dat zij dit soort geluiden vaker horen.

Wij willen de bewindvoerders die zich hierin herkennen dringend verzoeken niet meer aan jongeren te vragen zich uit te schrijven bij hun ouders terwijl zij daar wonen. Jongeren kunnen hierdoor in grote problemen komen.

Overigens geldt voor jongeren tot 27 jaar dat de kostendelersnorm niet van toepassing is. Dus inwoning door hen bij hun ouders heeft geen gevolgen voor de uitkering.

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl