Wijziging regeling Sociaal Medische Indicatie Kinderopvang

Ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag, maar om ernstige redenen wel behoefte hebben aan opvang voor hun kinderen, kunnen tijdelijk een beroep doen op de Sociaal Medische Indicatie (SMI). Deze regeling, waarbij de gemeente een deel van de kinderopvang-kosten betaalt, wordt deels gewijzigd. Ken je ouders die hiervan moeten weten, wijs ze hier dan op.

Soms hebben ouders geen recht op kinderopvangtoeslag, maar zijn er ernstige redenen die maken dat dat kinderopvang wel echt nodig is. Lichamelijke, psychische en/of sociale problemen van ouders zorgen soms dat ouders de opvoeding en verzorging van hun kind tijdelijk niet meer alleen aankunnen. Dat is niet goed voor de ontwikkeling van het kind. Kinderopvang geeft kinderen een fijne en veilige plek. Met een Sociaal Medische Indicatie (SMI) betaalt de gemeente een gedeelte van de kinderopvangkosten. Dit is een tijdelijke oplossing, wanneer er in het gezin geen andere oplossing te vinden is. 

Wat houdt de wijziging in?
De regeling wordt gedeeltelijk aangepast. Een van de wijzigingen is dat de SMI-plaatsing voor kinderen van 0 tot 4 jaar bij een opvanglocatie met een peutergroep (ook voorschool genoemd) moet plaatsvinden. Deze groepen voldoen aan de Rotterdamse kwaliteitseisen en werken altijd met een voorschools educatief programma (VE-programma). Dit heeft tot doel dat kinderen, wanneer ze starten op de basisschool, al een begin met spelend leren hebben gemaakt. Dit komt de ontwikkeling van het kind ten goede.

De wijziging gaat deze maand in. Huidige trajecten bij aanbieders als gastouders of kinderopvang zonder voorschools aanbod, worden nog afgerond volgens de oude regeling. Een andere belangrijke wijziging is dat er een hulpplan moet zijn voor het gezin. Dit hulpplan is een voorwaarde en ook de ingangsdatum van SMI wordt op dit hulpplan gebaseerd.

Aanvraag indienen
Een SMI-aanvraag wordt beoordeeld door het SMI team van de gemeente Rotterdam. De aanvraag vindt plaats via het gemeentelijke loket.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie op de website.

Vragen? 
Neem contact op met 010-4339208.

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl