Onderzoek naar drempels hulp zoeken bij seksueel geweld

Begeleid of ondersteun je slachtoffers van seksueel geweld? Dan weet je dat hulp na seksueel geweld van groot belang is. Het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving onderzoekt de drempels die slachtoffers van seksueel geweld ervaren bij het zoeken naar hulp. Met dit vragenlijstonderzoek kan deze hulp verbeterd worden.

Om de hulpverlening te verbeteren is het van belang dat zoveel mogelijk slachtoffers de vragenlijst invullen. Deelnemen kan nog tot eind april.

‘Veel kinderen, jongeren en volwassenen die seksueel geweld hebben meegemaakt praten er liever niet over,’ zegt Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld. ‘Het moment dat zij dat wel gaan doen en hulp zoeken is een gouden kans: dan kunnen zij geholpen worden met de verwerking van het trauma.’ Het doel is om zo snel mogelijk goede en gerichte zorg te bieden.

Onderzoek NSRC
Maar hoe zoeken slachtoffers naar hulp? Het NSCR doet wetenschappelijk onderzoek naar de Eigen Risico Pilot en naar de drempels die slachtoffers van seksueel geweld ervaren bij het zoeken naar hulp. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van twee ministeries.

Eigen Risico Pilot
Slachtoffers van seksueel geweld komen sinds september 2020 in aanmerking voor een uitkering, als vergoeding van het eigen risico van hun zorgverzekering. De regeling is bedoeld voor personen die binnen zeven dagen na slachtoffer te zijn geworden, medische of psychologische zorg hebben gekregen in een Centrum Seksueel Geweld (CSG).

Centrum Seksueel Geweld Rotterdam
Het Centrum Seksueel Geweld Rotterdam biedt hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt en hierdoor klachten ondervindt. Het CSG Rotterdam is er voor slachtoffers van 0 tot 100+ jaar, uit gemeenten in Rotterdam-Rijnmond, de Drechtsteden en de Zuid-Hollandse eilanden.

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl