‘Je wil dat het kindje een goede start krijgt’

Verloskundige praktijk Charlois werkt al jaren samen met Moeders van Rotterdam. In dit interview spreken we Lydia Blom - de Kruijf. Zij werkt al 15 jaar als verloskundige in Verloskundige praktijk Charlois. ‘Dit is een wijk met een hele diverse populatie waar altijd wel wat gebeurt’, vertelt Lydia.

Grote diversiteit

‘We hebben de wijken zoals Katendrecht en de Kop van Zuid, waar veel yuppen en expats te vinden zijn. En we hebben te maken met grote Turkse- en Marokkaanse gemeenschappen. Ook een grote autochtone gemeenschap die hier al hun hele leven wonen en echte Rotterdammers zijn, in hart en nieren. Het is hier super divers’. Maar er spelen ook veel problemen in de wijk.

‘We zien veel problematiek in deze wijk op gebieden waar wij als verloskundige niet altijd kunnen helpen. Dan nemen we contact op met het Aanmeldpunt Moeders van Rotterdam.’ Via het Aanmeldpunt Moeders van Rotterdam krijgen moeders en hun partners in kwetsbare situaties hulp. Tijdens en na de zwangerschap. Dit kan zijn hulp bij het vinden van werk, hulp bij geldproblemen en stress.

Signaleren van problemen

‘Wij vragen altijd ‘hoe is het met je?’ Daaruit kan ik veel opmaken. Wanneer iemand zegt dat het wel oké gaat, vraag ik altijd door. Ook als iemand zegt dat het goed gaat. Wij stellen altijd de vraag hoe iemand de zwangerschap beleeft, hoe de thuissituatie is en of de zwangere voldoende geld heeft om boodschappen te doen. Of het lukt om alle babyspullen bij elkaar te vinden en hoe de sociale omgeving eruitziet. Daarbij willen we ook graag weten of iemand begeleiding krijgt van bijvoorbeeld een maatschappelijk werker of het wijkteam. We stellen deze vraag echt aan iedereen. Zodra we merken dat er signalen zijn van veel stress, geldproblemen, een onveilige thuissituatie of geen vast inkomen, gaan we altijd een open gesprek aan over de mogelijkheden via Moeders van Rotterdam.


‘’Een kindje krijgen is ook een nieuwe fase in het leven van mensen. Dan wil je graag dat de dingen om je heen stabiel zijn. Daarom staan zwangere vaak open voor de hulp die Moeders van Rotterdam biedt. ‘’

Toch wel hulp
Zo ziet Lydia een Bulgaars gezin in de praktijk. ‘Een superleuk en warm gezin. Moeder sprak slecht Nederlands dus haar dochter van 8 belde altijd voor haar. Zij hadden wat financiële problemen. Hulpverlening vonden ze niet nodig. Ze kwamen voor een consult in de praktijk en de nood bleek toch wel hoog. Ze wilde hulp. Eenmaal aangemeld bij het Aanmeldpunt Moeders van Rotterdam werd duidelijk dat er van alles aan de hand was. Dan is het heel fijn dat er praktische ondersteuning komt waarbij er elke week iemand bij je langs komt, vraagt hoe het met je gaat en je helpt met die problemen. Dat geeft dit gezin heel veel rust en mij als verloskundige ook. Je wil dat het kindje een goede start krijgt.’

Meer informatie en aanmelden
Werk jij met zwangere die hulp kunnen gebruiken? Kijk voor meer informatie over Moeders van Rotterdam op www.rotterdam.nl/moedersvanrotterdam. Hier vind je ook het aanmeldformulier voor professionals.

Wanneer je een zwangere aanmeldt neemt het Aanmeldpunt Moeders van Rotterdam telefonisch contact met je op voor informatie en verwijst de zwangere door naar passende hulp. Deze hulp kan komen van Humanitas Home-Start, Centrum Jeugd en Gezin of van Moeders van Rotterdam.  

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl