Thiuri (14 jaar) maakte de overstap van taxi naar openbaar vervoer

Als kinderen ouder worden willen ze steeds meer zelf doen, zoals alleen naar school gaan. Ook kinderen met een beperking. Thiuri (14) maakte van de taxi de overstap naar het openbaar vervoer. De gemeente ondersteunde daarbij met een oefentraject van Stichting MEE.

Leerlingenvervoer is bedoeld voor kinderen die door een beperking niet zelfstandig naar school kunnen. Thiuri gaat nu voor het tweede schooljaar niet meer met een taxibusje van en naar Accent VSO op Zuid, maar met de tram of bus. Hij heeft een OV-abonnement met een Wij mobiel-kaart. Moeder Kirsten Blansjaar: “Na de zomervakantie van 2022 kwam Thiuri vaak te laat op school. Daarom zijn we gaan kijken of we het vervoer anders konden doen. Thiuri wilde dit zelf ook. Ik heb contact opgenomen met Team Leerlingenvervoer van de gemeente. Ze dachten goed mee. We zijn toen gestart met een oefentraject van Stichting MEE. Een HBO-studente oefende samen met Thiuri de reis met het openbaar vervoer.” 

Samen oefenen

Thiuri: “We gingen eerst samen naar de bus lopen. En dan samen een stukje met de bus rijden. De keer daarna gingen we een stukje met de tram. En we deden het ook zo dat ik voorin de tram zat en zij achterin.” Kirsten vult aan: “Na het oefenen hebben we het reizen opgebouwd. Tot Thiuri er vertrouwen in had dat hij het alleen zou kunnen.” Thiuri vertelt trots: “Ik hoef nu na school niet meer te wachten tot de taxi komt. Ik kan nu afspreken bij een vriendje.”

Ruimte geven

Moeder Kirsten kan zich goed voorstellen dat er ouders zijn die twijfels hebben over zelfstandig reizen. “Dat begrijp ik. Want wat als je kind onderweg strandt of in paniek raakt? Het loslaten van je kind is altijd lastig. Zéker als je een speciaal kind hebt, zoals Thiuri. Maar het is wel belangrijk om je kind ruimte te geven. Ze willen het zelf ook zo graag! Ik zou tegen andere ouders willen zeggen: ga oefenen met je kind, stapje voor stapje. Of kijk of er een oefentraject is. Er zijn allerlei mogelijkheden.”

Meer weten over zelfstandig reizen?

Heeft u vragen over zelfstandig vervoer en welke rol u als hulpverlener in kan spelen? Neem contact op met leerlingenvervoer@rotterdam.nl of bel naar 14010.  Meer informatie voor ouders is te vinden op rotterdam.nl/leerlingenvervoer.

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl