Signaleren en doorverwijzen naar het aanbod voor valpreventie

Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de eerste hulp door een val in en om huis. In de Week van de Valpreventie (2 t/m 8 oktober) is er extra aandacht voor het risico dat zij hebben om te vallen. U kunt een belangrijke rol spelen om 65-plussers hierop te wijzen. 

Zo lang mogelijk met plezier thuis kunnen wonen is een veelgehoorde wens van ouderen. Eén ongelukkige val kan daar in één keer een streep door zetten, met een grotere afhankelijkheid van professionele zorgverleners of mantelzorgers tot gevolg. Dit heeft grote invloed op het leven en de zelfredzaamheid van ouderen.

Doorverwijzen

In Rotterdam wonen ongeveer 100.000 mensen van 65 jaar of ouder en dit aantal neemt de komende jaren alleen maar toe. Naar schatting heeft 38% van hen een verhoogd valrisico. Dit zijn bijvoorbeeld ouderen met moeite met bewegen, lopen of balans houden en ouderen die al eerder eens gevallen zijn.

Alle reden voor Rotterdam om in te zetten op valpreventie. Dat doen we al een aantal jaren samen met onze partners en netwerken, maar met het ondertekenen van het GALA begin 2023 gaan gemeenten intensiever hiermee aan de slag. VeiligheidNL en het RIVM hebben een blauwdruk ontwikkeld voor een ketenaanpak valpreventie. Samenwerking tussen verschillende partners in de stad is belangrijk voor het succes van de keten. Als professional kunt u verhoogd risico bij ouderen signaleren en hen doorverwijzen naar het aanbod voor valpreventie. Hoe u dit kunt doen, leest u op www.rotterdam.nl/ouder-worden. Op www.rotterdam.nl/valpreventie staat informatie over wat ouderen zelf kunnen doen om een val te voorkomen.

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl