Rotterdam dementievriendelijke stad

De gemeente Rotterdam nam met haar partners veel initiatieven om van Rotterdam een dementievriendelijke gemeente en samenleving te maken. Dit volgens Odile Jaspar-Naber, bestuurslid bij de afdeling Rotterdam van de Stichting Alzheimer Nederland. Daarmee verdient de gemeente het certificaat ‘Dementievriendelijke stad’. En dat krijg je niet zo maar. 

Zo kocht de gemeente trainingen in voor het personeel zodat zij met meer begrip met mensen met beginnende dementie kunnen omgaan. Een aantal winkeliers in Kralingen heeft dit ook gedaan.Het gebeurt in vergrijsde wijken regelmatig dat mensen met dementie in de winkel verward zijn. Ze zijn bijvoorbeeld hun pincode vergeten of kunnen zich even niet meer herinneren of ze nu wel of niet hebben betaald. De winkeliers hebben nu geleerd deze mensen eerst even gerust te stellen en niet meteen naar huis te sturen. De bedoeling is mensen met dementie te helpen zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen en gewoon mee kunnen doen in de samenleving.

DemenTalent
Het project DemenTalent is ook een goed voorbeeld. 'Mensen met geheugenverlies worden aangemoedigd vrijwilligerswerk te doen. Sommige mensen met dementie werken nu -met begeleiding op afstand- met veel plezier aan het onderhouden van tuinen.

Daarnaast besteedt de gemeente Rotterdam aandacht aan ouderen met dementie en een migratie-achtergrond. In sommige culturen of families is dementie helaas nog een taboe. Dat maakt dat het niet makkelijk is voor mensen met dementie en hun familieleden om dementie bespreekbaar te maken en om hulp te vragen. En als ze uiteindelijk ondersteuning krijgen, ervaren ze die niet altijd als begeleiding die bij hen past.

Op de foto: vrijdag 17 september ontving Sven de Langen (o.a. ouderenbeleid) het certifcaat van Odile Jaspar-Naber (Stichting Alzheimer Nederland). 

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl