21 maart 2024 - Editie 175

21 maart 2024 - Editie 175

De nieuwe wijkpsycholoog in Rotterdam

Onze nieuwe wijkpsycholoog, Eva Vreeswijk, is er voor een betere mentale gezondheid in de buurt. Zo is ze actief in de wijken Delfshaven, Feijenoord en IJsselmonde en komt ze langs op (informele) plekken waar mensen samenkomen. Je kan bij Eva terecht zonder verwijzing of kosten voor vragen of een praatje tijdens het inloopspreekuur, maar je kunt Eva ook uitnodigen om voorlichting te geven over een thema rondom mentale gezondheid naar keuze.

De Gezonde School-aanpak: gezonde leerlingen in tien thema’s

Bij het Praktijk College Centrum werkt Roxanne van Tol als leerlingbegeleider en Gezonde School-coördinator. Ze hebben een belangrijke stap gezet naar een gezondere toekomst voor hun leerlingen. Meer dan 3000 scholen in Nederland volgen deze Gezonde School-aanpak. Scholen kunnen zich nu aanmelden voor de stimuleringsregeling.

Werkstation op Zuid: Alles voor werk onder één dak

Op 27 maart opent het Werkstation op Zuid officieel de deuren voor werkzoekenden uit Feijenoord. In dit unieke initiatief werken het sociaal ontwikkelbedrijf Rotterdam Inclusief, het Werkgeversservicepunt Rijnmond (WSPR) en werkcoaches, inkomensconsulenten, jongerenconsulenten, activeringscoaches van de gemeente Rotterdam nauw samen voor werkzoekende Rotterdammers.

Gratis online cursus helpt nieuwe ouders met ouderrol

Het leven van stellen verandert ingrijpend als ze een kind krijgen. Ze voelen zich gelukkig en trots, maar ook moe en onzeker. En bij 75 procent van de ouders lijdt de relatie hieronder. De gemeente Rotterdam biedt (aanstaande) ouders een gratis online ouderschapscursus aan om hen te ondersteunen bij het opvoeden en verzorgen van hun kind. 

Peuter in Zicht training

De peuterleeftijd is een periode waarin er veel gebeurd, zowel voor ouders al voor peuters. In deze training praten we over leuk en lastig gedrag van peuters en maken we een begin met de drie belangrijke vaardigheden uit de cursus. Namelijk Steunen, stimuleren, sturen. De training is gratis. Lees verder voor meer informatie over de data en het aanmelden.

Dreumestijd training

Dreumestijd is een fase in het leven van een opgroeiend kind. Bij Twinkeltje Opvoedondersteuning geven we extra aandacht aan deze periode. Iedere week wordt er een ander onderwerp besproken onder begeleiding van een professionele pedagoog. Dreumestijd bestaat uit 10 bijeenkomsten waarin je handvatten krijgt voor het opvoeden van jouw dreumes. De cursus is voor ouders van kinderen van 1 tot 2 jaar.

Omgaan met Pubers

Niet alleen het lijf van pubers verandert, maar ook het gevoel dat ze over zichzelf hebben. Je puber is op zoek naar wie hij of zij is, of wil zijn. In de training kijken we naar waar deze veranderingen vandaan komen en wat ze betekenen voor je puber.

Energieklussers komende twee jaar voortgezet

In 2024 en 2025 blijven in Rotterdam de Energieklussers actief. Een energieklusser doet bij mensen klusjes die energie besparen. In het afgelopen anderhalf jaar hebben de energieklussers al zo’n 11.000 Rotterdammers geholpen met onder andere 44.000 ledlampen, 34.000 meter tochtstrips en 36.000 meter raamfolie. 
De gemeente heeft vorige maand de aanbesteding afgerond en ‘het energieklussen’ aan vijf partijen gegund, elk met een eigen werkgebied. De gemeente trekt hiervoor 7 miljoen euro uit.

Niet meer door het lint – nu ook voor vrouwen!

In deze gratis cursus 'Niet meer door het lint' leer je vaardigheden om problemen op te lossen en agressief gedrag te beheersen. Hiermee zorg je ervoor dat je niet in de problemen raakt en dat je relaties met anderen goed kunnen blijven.

Nieuwe training: KIES (Kinderen in een scheiding)

Vanaf dit jaar biedt Avant Sanare een nieuwe gratis cursus aan speciaal voor kinderen van 7-12 jaar met gescheiden ouders.
Hierbij gaan zij in een groep vol lotgenoten met elkaar in gesprek over hun ervaringen en emoties rondom de scheiding. Door middel van spellen en creatieve werkvormen leren zij dat ze niet de enige zijn die dit meemaken.

Nieuwe training: Pleinverhalen

Pleinverhalen is een nieuwe gratis training van Avant sanare voor kinderen (8-12 jaar) die het lastig vinden om contact te maken en te onderhouden met andere kinderen.

 

Nieuw! Bijdragen aan veerkracht bij kinderen en gezinnen

Eind mei start de korte leergang ‘Visie op veerkracht’. Centraal staat de vraag: hoe kun je als gemeente of organisatie bijdragen aan het versterken van de veerkracht bij kinderen en gezinnen? Deze leergang is bedoeld voor iedereen die zich  bezighoudt met beleid of strategie, gericht op het versterken van veerkracht of traumasensitief werken.

Subsidie voor Innovatie in Beschermd Wonen in de Regio

Beschermd wonen wordt anders ingericht in de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, en Ridderkerk. Mensen met een psychische of psychosociale kwetsbaarheid moeten in hun eigen buurt kunnen wonen, met de zorg die ze nodig hebben dichtbij.  Daarom moedigen we organisaties aan om met creatieve en effectieve voorstellen te komen die inspelen op de behoeften van kwetsbare inwoners in deze regio’s.

Preventieve jeugdinterventies 2024

Rotterdam is een jeugdige stad. Samen zorgen we ervoor dat onze kinderen en jongeren kansrijk, veilig en gezond kunnen opgroeien. We vinden het belangrijk om kinderen en hun ouders zo vroeg mogelijk te ondersteunen als zij problemen ervaren bij het opvoeden of opgroeien. De subsidie jeugdpreventie 2024 is voor organisaties die preventieve aanpakken en interventies bieden aan de Rotterdamse jeugd. 

Feestelijke opening tentoonstelling ‘Kunst voor boven de bank’

Op 6 maart is de tentoonstelling ‘kunst voor boven de bank’ feestelijk geopend in het Timmerhuis. De tentoonstelling zet de creativiteit van ouderen in het zonnetje! De schilderijen die je hier ziet, zijn gemaakt tijdens de lessenreeks 'Schilder je mee?'. Maar liefst 180 ouderen deden mee op 16 plekken in de stad, met begeleiding van kunstvakdocenten van de SKVR. De tentoonstelling is te bewonderen in het Timmerhuis tot 25 maart.

Symposium over samenwerking kunst en zorg

Hoe kunnen de zorg- en de culturele sector elkaar aanvullen om het welzijn van ouderen te verbeteren? Kunstinstelling SKVR en zorgorganisatie Aafje delen hun ervaringen op het symposium Iedereen is een kunstenaar op vrijdag 22 maart van 13.30 tot 16 uur op De Hillevliet.

PlusWhat Movie Nights

PlusWhat nodigt jongeren van 16 t/m 27 jaar uit voor een sfeervolle filmavond op 28 maart. Dé gelegenheid om in een ontspannen sfeer samen te komen als community. Dit evenement staat bekend om zijn laagdrempeligheid en de kans om nieuwe mensen te ontmoeten. Samen genieten de jongeren van films onder het genot een hapje en een drankje. Na afloop kan er gediscusieerd worden over de gekeken films. Iedereen is welkom.

 

 

Weetjes voor bewindvoerders; tariefswijziging en traject zelfredzaamheid

Het  Landelijk Overleg Toezicht  van de Rechtspraak (LOVT)  heeft twee aanbevelingen gedaan voor kantonrechters die over beschermingsbewind  gaan. Wanneer gaat de tariefsverlaging in? En wanneer start je een financieel redzaamheidstraject.  De aanbevelingen staan hieronder.

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl