Weetjes voor bewindvoerders

Hier vind je de weetjes voor bewindvoerders. Dit keer gaan ze over:

  1. De toeslagenaffaire
  2. Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen
  3. De landelijke wijziging van de tarieven voor bewindvoering en
  4.  ‘Crisiscatering’.

1. Weetjes toeslagenaffaire
De gemeente krijgt van de belastingdienst de gegevens van de erkende slachtoffers van de toeslagenaffaire. Aan de hand van deze lijst wordt er actie ondernomen, zoals bijvoorbeeld het kwijtschelden van de gemeentelijke schulden. Het heeft daarom geen zin om de gemeente te informeren dat je een erkende cliënt hebt. Deze informatie krijgt de gemeente al rechtstreeks van de belastingdienst.

Compensatie is geen middel in de Participatiewet
Zoals we al eerder hebben gemeld in deze nieuwsbrief is de € 30.000 compensatie die aan slachtoffers wordt verstrekt geen middel in de Participatiewet. Het hoort dus niet bij het vermogen. Dat geldt ook wanneer iemand op een later moment opnieuw een uitkering aanvraagt, bijvoorbeeld omdat iemand korte tijd heeft gewerkt en daarna opnieuw bijstand moet aanvragen. Het is daarom belangrijk om de toekenning goed te archiveren. Geef deze boodschap mee aan slachtoffers bij wie het bewind wordt opgeheven.

Gemeentelijke belastingen
De gemeente Rotterdam is samen met andere gemeenten in overleg met het rijk om de compensatie voor de slachtoffers ook buiten beschouwing te laten bij de beoordeling van de kwijtschelding gemeentelijke belastingen (buiten peildatum). Wanneer hier meer over bekend is lees je dat in deze nieuwsbrief.

Extra uren toeslagenaffaire
Op 30 september 2021 heeft het Ministerie van Financiën besloten om voor de extra kosten die bewindvoerders maken voor gedupeerden van de toeslagenaffaire een kostenvergoeding te verlenen. Zie hieronder de officiële berichtgeving van het ministerie.

“Indien sprake is van curatele of onderbewindstelling van de gedupeerde ouder of toeslagpartner op grond van artikel 1:378 BW respectievelijk artikel 1:431 BW en door de curator of bewindvoerder een aanvraag op grond van dit besluit is ingediend, wordt aan de curator of bewindvoerder een forfaitaire kostenvergoeding toegekend ter hoogte van vier uur tegen het in de Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren opgenomen uurtarief. Dit bedrag kan worden meegenomen voor betaling bij de aanvraag middels het formulier Private Schulden. De toekenning van de forfaitaire kostenvergoeding vindt plaats binnen zes maanden na indienen van de aanvraag. Deze termijn kan – met schriftelijke kennisgeving - eenmalig worden verlengd met zes maanden.”

De kosten moeten worden gedeclareerd bij het ministerie. Aanvragen voor bijzondere bijstand voor deze kosten worden afgewezen.

2. Landelijke wijziging tarieven bewindvoering
Per 1 januari veranderen de kosten voor bewindvoering, curatele en mentorschap. Deze wijziging wordt automatisch verwerkt in de vergoeding die je als bewindvoerder via de bijzondere bijstand ontvangt. Je hoeft dit dus niet meer door te geven aan de gemeente en je hoeft ook geen nieuwe aanvraag in te dienen.

Meer informatie voor bewindvoerders
Wil je meer weten over de regels die de gemeente Rotterdam hanteert voor bewindvoerders? Hier lees je alles over het indienen van een aanvraag schulddienstverlening, bijzondere bijstand bewindvoeringskosten en relevante regelingen.

3. Kwijtschelding gemeentelijke belastingen
Inwoners van de gemeente Rotterdam met een laag inkomen kunnen kwijtschelding aanvragen voor de gemeentelijke belastingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met een uitkering op grond van de Participatiewet of AOW-gerechtigden met weinig spaargeld. Ook kleine zelfstandigen kunnen kwijtschelding aanvragen voor hun privé-aanslagen. Voor de eigenarenbelasting OZBE en de rioolheffing RIOE wordt geen kwijtschelding verleend. Er is alleen kwijtschelding voor de Afvalstoffenheffing mogelijk. Er wordt tot maximaal 76,5% van het verschuldigde belastingbedrag voor de aanslagen over het belastingjaar 2021 kwijtschelding verleend. 

De aanvraag kan worden ingediend voor alle openstaande aanslagen, waarvoor niet eerder kwijtschelding is aangevraagd en afgewezen. Is de aanslag al betaald? Dan moet de kwijtschelding binnen drie maanden na de betaling aangevraagd worden. Kwijtschelding aanvragen kan online of via een formulier. Voor beide opties bezoek je deze webpagina.

Peildatum aanvraag
Bij de beoordeling van een verzoek om kwijtschelding zijn de gegevens van belang van het moment van indiening. Bij een online aanvraag is de peildatum de datum waarop de vermogenstoets is ingevuld. In de brief waar aanvullende documenten worden opgevraagd, staat deze datum vermeld. Let goed op deze datum. Als bijvoorbeeld het banksaldo van de peildatum ontbreekt, dan kan het verzoek niet worden behandeld.

Afschriften bank- of spaarrekening(en)
Als het verzoek niet is goedgekeurd door het Inlichtingenbureau, vragen wij naar aanvullende informatie over het inkomen, vermogen, auto en/of overige bezittingen. Wij kunnen dan vragen naar het banksaldo van de peildatum. Deze datum staat in de aanvullende informatiebrief vermeld. Stuur geen afschriften van een andere datum of een andere periode. Voor het beoordelen van de aanvraag hebben wij de afschriften en het saldo van het moment van indiening nodig (de peildatum).
Let op! Stuur geen afschriften van 3 maanden. Wanneer wij niet de juiste afschriften ontvangen, wordt het verzoek om kwijtschelding afgewezen.

Automatische kwijtschelding
Er kan bij de aanvraag via ‘Mijn loket’ of op het kwijtscheldingsformulier toestemming worden gegeven voor de automatische toets. Er wordt dan jaarlijks bekeken of de Rotterdammer nog steeds recht heeft op kwijtschelding, zonder dat er een nieuw verzoek hoeft te worden ingediend. Op de aanslag gemeentelijke heffingen is het bedrag aan kwijtschelding dan al te zien.

4. Crisiscatering
Heb je cliënten die te weinig geld hebben om boodschappen te doen of die niet kunnen koken? Dan kun je ze wijzen op het initiatief Crisiscatering. Bij Rotterdammers die geen geld hebben maar wel honger komt Crisiscatering elke week een pakket met groente, fruit, en vlees brengen waar een week lang van gekookt kan worden. Bij mensen die zelf echt niet kunnen koken kan er elke dag een verse, warme maaltijd langs gebracht worden.

 

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl