Weetje voor bewindvoerders

Ben je bewindvoerder? Dan is onderstaande informatie misschien interessant voor je:

  1. Schuldregeling is geen reden tot ontheffing sollicitatieplicht
  2. Bankkosten
  3. Uitspraak rechtbank: bewindvoerder te laat na aflossing schulden
  4. Maandelijkse inhouding uitkering
  5. Rekening eindverantwoording indienen door bewindvoerder

1. Schuldregeling is geen reden tot ontheffing sollicitatieplicht
‘Kan mijn cliënt ontheven worden van de sollicitatieplicht, zodat hij tot een schuldregeling toegelaten kan worden?’ Dit is een vraag die bewindvoerders regelmatig stellen aan de gemeente. Maar zo’n ontheffing is niet de bedoeling. Want of iemand wel of niet kan werken, en dus moet solliciteren, staat los van het regelen van de schulden. Het is zelfs zo dat wanneer iemand meer inkomen heeft door te werken, iemand ook beter zijn schulden af kan lossen. Daarom wordt er geen ontheffing verleend van de sollicitatieplicht om iemand toe te kunnen laten tot een schuldregeling.

2.Bankkosten
Als bewindvoerder mag je per kalenderjaar € 6,00 bankkosten doorbelasten aan je cliënt. Wanneer je cliënt deze kosten niet kan betalen, zou hij hier bijzondere bijstand voor aan kunnen vragen. Dat willen we niet. Dit betekent namelijk een berg aanvragen voor jou als bewindvoerder om te doen, en voor ons als gemeente om te behandelen. Daarom gaat de gemeente de € 6,00 bankkosten vergoeden bij elk dossier waar bijzondere bijstand wordt verstrekt voor de kosten van bewindvoering. De verwachting is dat dit rond eind maart is geregeld.

3.Uitspraak rechtbank: bewindvoerder te laat na aflossing schulden
De rechtbank Noord-Holland heeft onlangs een uitspraak gedaan in een zaak waar een rechthebbende schadevergoeding eiste omdat het bewind te laat was opgeheven. Het betrof een bewind op basis van verkwisting en/of het hebben van problematische schulden. De rechtbank oordeelt dat de bewindvoerder direct in actie moet komen wanneer de rechthebbende schuldenvrij is. Er zijn dan drie mogelijkheden: een verzoek tot opheffing, eerst een zelfredzaamheidstraject, of een verzoek tot wijziging van de grond van het bewind. Het door laten lopen van het schuldenbewind leidt tot aansprakelijkheid.
De volledige uitspraak van de rechtbank lezen? Klik dan hier.

4.Maandelijkse inhouding uitkering

Per 1 januari eindigt de overgangsperiode van de Wet vereenvoudiging Beslagvrije voet. De gemeente moet dan 5% van de uitkering inhouden wanneer er beslag gelegd is. De wet laat de mogelijkheid open de inhouding per maand te doen, of door verrekening met de vakantietoeslag. De gemeente Rotterdam heeft besloten per maand te gaan verrekenen. 

Van enkele bewindvoerders ontvingen wij de opmerking dat verrekening met de vakantietoeslag beter is voor de cliënt. Door de maandelijkse verrekening kan het maandbudget bijvoorbeeld net te laag worden om rond te komen, en ook bestaat het risico dat er alsnog beslag gelegd wordt op de vakantietoeslag via bankbeslag.

Momenteel is het technisch nog niet mogelijk om het juiste deel van het vakantiegeld te reserveren voor een beslaglegger. Daarvoor moet het uitkeringssysteem worden aangepast. Op dit moment onderzoeken we samen met de drie andere grote steden of deze aanpassing mogelijk is. Wanneer daar meer over bekend is, lees je dat hier.

5.Rekening eindverantwoording indienen door bewindvoerder
Het komt vaak voor dat cliënten die inmiddels niet meer onder bewind staan zelf een aanvraag voor bijzondere bijstand indienen voor de eindverantwoording van het bewind. Daarbij gaat het nogal eens mis. De aanvraag wordt bijvoorbeeld te laat gedaan, en om die reden afgewezen. We willen jou als bewindvoerder vragen om waar mogelijk deze aanvraag nog zelf in te dienen, zodat de cliënt zijn zelfstandige bestaan niet begint met een grote rekening.

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl