Yemma: een betoverende start voor cultuursensitieve zorg in Rotterdam

Bewustwording creëren

Gemeente Rotterdam slaat de handen ineen met theatergezelschap WAT WE DOEN om een reeks van zes bijeenkomsten over cultuursensitief werken te realiseren. Met dit project inspireren we elkaar zodat ouderen zich gezien en erkend voelen doordat er rekening wordt gehouden met wensen vanuit culturele of religieuze achtergrond, of vanuit seksuele geaardheid.

Verdwalen in het Nederlandse zorgsysteem

Wethouder Achbar opende het evenement, gevolgd door de boeiende theatervertelling van 'Yemma', gebaseerd op het boek van Mohammed Benzakour. Het verhaal schetst een poëtisch beeld van een zoon van een Marokkaanse moeder die na haar herseninfarct verdwaalt in het Nederlandse zorgsysteem. Hij neemt de kijker mee in de sessies met de logopedist, de gesprekken met de artsen en in zijn talloze pogingen om het zo goed mogelijk te doen voor zijn moeder.

Inspirerend panelgesprek

Een van de hoogtepunten van het programma was een panelgesprek, waarin stralende deelnemers uit het zorg- en welzijnswerkveld en de inspirerende schrijver Benzakour zelf, inzichten deelden over hoe het beter kan.

Het belang van het netwerk

Yemma laat zien hoe belangrijk de rol van familie en vrienden is. Mantelzorgers zijn onmisbaar. Het is belangrijk om hen te betrekken bij zorg en ondersteuning, omdat zij ons meer kunnen vertellen over de persoon die hulp nodig heeft. Over wat iemand nog kan en wil. Over wat iemand gedaan heeft in zijn leven. Over wat iemand graag eet en welke muziek favoriet is. Over wat iemand belangrijk vindt en voor dagelijkse gewoontes heeft.

Start naar inclusieve en cultuur sensitieve benadering

Yemma heeft niet alleen bewustwording gecreëerd, maar ook een levendige gemeenschap van zorg- en welzijnsmedewerkers samengebracht. Het is de start van een beweging naar een meer inclusieve en cultuur sensitieve benadering van zorg en ondersteuning. Er zijn nog vijf sessies, waarvan WMO radar en Albeda hebben gemeld dat ze voor 2 sessies hun deuren willen openen om deze te organiseren.

Uitnodiging

Wil je bij een van de bijeenkomsten zijn of meer weten over de afgelopen bijeenkomst? Kijk dan op de LinkedInpagina van Rotterdam Sociaal

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl