Foto-expositie vertelt levensverhaal Rotterdamse jongeren

Aan de hand van hun tatoeages, littekens of lichaamsversiering vertellen veertien Rotterdamse jongeren uit de jeugdhulp hun persoonlijke verhaal. Deze verhalen zijn deze zomer te zien in het Nederlands Fotomuseum. De expositie Getekend door het leven nodigt je uit na te denken over de reis die deze jongeren hebben afgelegd.

Anouk Robben (25) werkt als ervaringsdeskundige voor ExpEx Rotterdam. Op jonge leeftijd kreeg depressieve klachten en begon ze zichzelf te snijden. Met psychische hulp wist ze haar problemen aan te pakken. Maar tijdens de coronaperiode werd ze weer depressief. Ze raakte ze haar bijbaan kwijt en stopte met haar studie psychologie. Inmiddels gaat het weer goed met Anouk. Haar boodschap: ‘Mijn littekens hoeven helemaal niet weg. Ze horen juist bij mij.’ Door het delen van haar (levens)ervaring en kennis hoopt zij de jeugdhulp te veranderen.

Depressiviteit zie je niet

“Voor mij is jezelf snijden niet meer moeilijk om over te praten. Maar misschien voor anderen wel. Daarom besloot ik mee te doen aan Getekend door het leven’, legt Anouk uit. Ze schreef onder begeleiding van spoken word-artist Frensis Bulo een gedicht over eenzaamheid bij haar portret. ’Ik heb ervaren dat, als je mentale klachten hebt, je veel alleen moet doen. Ik zou graag willen dat de maatschappij mentale problemen serieuzer nam. Een gebroken been kun je zien, maar of iemand depressief is niet. Mensen die zeggen dat ze slecht in hun vel zitten, moet je serieus nemen. Ik hoop dat dit project hieraan bijdraagt.’  

Samenwerking met gemeente

Getekend door het leven is een initiatief van ExpEx Rotterdam in samenwerking met de gemeente. De expositie nodigt uit om na te denken over de reis die deze jongeren hebben afgelegd. Laat je raken door de verhalen die zij met zich meedragen. Ontdek de schoonheid in hun veerkracht.

Vier de fotografie!

Getekend door het leven is tot 10 september te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam als onderdeel van het jubileumprogramma Vier de fotografie! 20 jaar Nederlands Fotomuseum.

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl