Inspirerende samenwerking in wijkteam vermindert stress aanstaande ouders

Moeders van Rotterdam

"Moeders van Rotterdam heeft als doel om stress bij zwangeren of moeders te verminderen en meer ruimte te creëren voor het ouderschap. Wij zijn er voor de eerste 1000 dagen. We bieden ondersteuning op alle leefgebieden om een goede basis voor het kind te garanderen”, vertelt Josien. Bijvoorbeeld de juiste financiële ondersteuning, zorgen dat er spulletjes voor de baby zijn en moeder voorbereiden op het ouderschap. Meestal pak ik alle ondersteuning zelf op. Tot ik te maken kreeg met een vrouw die bijna ging bevallen van haar vijfde kindje in een gezin waar op meerdere leefgebieden grote problemen waren. Er moest snel heel veel worden geregeld. Ik sprak daarom Anneke van mijn wijkteam aan.”  

Hulpvraag op meerdere leefgebieden

Anneke: “Het vluchtelingengezin woonde pas een jaar in Nederland. Er speelde heel veel. Schulden en betalingsachterstanden, de post was chaos met ongeopende enveloppen. Zowel vader als moeder spraken geen Nederlands. Ze begrepen niets van de communicatie met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), het energiebedrijf en de school van de andere kinderen. DigiD vonden ze ook erg ingewikkeld. Logisch dus dat Josien contact met me zocht om dit samen op te pakken.”

Stress bij de moeder nam af

Josien: “We spraken af dat we zouden vasthouden aan onze kerntaken. Ik focus me op de moeder, haar zwangerschap en de kinderen. Anneke op de andere, acute en meer praktische vraagstukken.” Anneke: “Ik ging aan de slag met de post, administratie en de financiën. We maakten twee postvakjes: Josien en Anneke. Post over de kinderen is voor Josien, post zoals rekeningen of brieven van de Belastingdienst gaat in mijn postvakje. Dat pakten de vader en moeder goed op. Daarna ging ik verder met de overige leefgebieden, terwijl Josien de moeder begeleidde naar het CJG en de verloskundige.”

Gaandeweg kreeg het gezin meer grip op de situatie. Daardoor daalde het stressniveau bij de moeder: heel belangrijk voor een gezonde, normale zwangerschap. Josien: “Het kindje is inmiddels in goede gezondheid geboren. De moeder volgt Nederlandse les en ook hebben we met succes anticonceptie bespreekbaar gemaakt. Haar blik is weer gericht op de toekomst.”

Geen eilandjes

Alle coaches van Moeders van Rotterdam maken sinds 2022 onderdeel uit van de Rotterdamse wijkteams. Josien: “Ik doe mee met het overleg van het wijkteam en waar nodig betrekken we elkaar in de casuïstiek. Dossiers en rapportages worden gedeeld met collega's die betrokken zijn binnen het gezin.” Anneke: “We werken efficiënter en bovendien leren we van elkaars expertise, methodiek en competenties. Ofwel: we komen van ons eiland af. Het is een kruisbestuiving waar de cliënt baat bij heeft. En daar gaat het uiteindelijk om.”

Heb je een cliënt die stress op verschillende leefgebieden ervaart tijdens haar zwangerschap? Neem contact op met het Aanmeldpunt Moeders van Rotterdam.

 

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl