Weetjes voor bewindvoerders; tariefswijziging en traject zelfredzaamheid

Tarief

Zodra de schulden daadwerkelijk zijn afbetaald, of een (gemeentelijke) minnelijke of wettelijke schuldenregeling met goed gevolg is afgerond, verlaagt de bewindvoerder op eigen initiatief het tarief naar het toepasselijke lage tarief met ingang van de eerstvolgende maand. Dit geldt ook als alleen nog een schuld bij DUO resteert.

Traject zelfredzaamheid

Een traject voor zelfredzaamheid houdt in dat betrokkene meer verantwoordelijkheid krijgt van de bewindvoerder in zijn of haar beheer van het vermogen. Zo kan betrokkene bijvoorbeeld de beschikking krijgen over maandgeld i.p.v. weekgeld, of kan zelf betalingen doen. Ook het volgen van een cursus kan passen in het kader van dit traject) Zodra de financiële situatie van betrokkene én zijn of haar persoonlijke situatie voldoende stabiel zijn start de bewindvoerder een zelfredzaamheidstraject. Uitgangspunt is dat het traject nog maximaal 6 maanden duurt nadat de schulden zijn afbetaald of een wettelijk of minnelijk traject is afgerond. Na afloop van het traject wordt het bewind opgeheven. Betrokkene of de bewindvoerder dient daarvoor tijdig een verzoek in. Zodra blijkt dat het zelfredzaamheidstraject niet succesvol is, moet een verzoek wijziging van de grondslag (en mogelijk de duur) van het bewind worden ingediend. Bovenstaande geldt ook bij een bewind dat voor 1 januari 2014 is uitgesproken.

Wanneer op enig moment, bijvoorbeeld bij de rekening en verantwoording blijkt dat de bewindvoerder bovenstaande aanbevelingen niet heeft nageleefd, terwijl het bewind niet kan worden opgeheven, kan de kantonrechter ertoe besluiten een andere bewindvoerder te benoemen.

Gers met Geld

In Rotterdam kunt u gebruik maken van Gers Met Geld voor de financiële redzaamheidstraining.  Hierover bent u in een eerdere nieuwsbrief al geïnformeerd.  Daarnaast is er op 18 maart een voorlichtingsbijeenkomst over Gers met Geld.

Aanmelden en meer informatie

Voor aanmelden bij Gers Met Geld:  Bewindvoerders | Rotterdam.nl

Voor meer informatie over Gers met Geld: Gers met Geld – Voor duurzame gedragsverandering bij financiële problematiek

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl