Dementie bij ouderen met een migratieachtergrond

Krijg jij in jouw dagelijkse praktijk te maken met ouderen met een migratieachtergrond die dementie hebben? Goed te weten dat er een campagne loopt en informatiemateriaal is gemaakt vanuit Alzheimer Nederland. Dat helpt om ervoor te zorgen dat de hulp en ondersteuning beter aansluit bij de behoeften.

Er heerst veel onbekendheid over dementie en er wordt weinig over gesproken uit schaamte of respect. Hulp en ondersteuning blijken niet altijd aan te sluiten bij de behoeften. Met een campagne wil Alzheimer Nederland zorgen meer openheid en dementie uit de taboesfeer halen. Samen met zorgprofessionals en mantelzorgers met een migratieachtergrond geven we dementie meer aandacht en bekendheid. Zo moet ook hulp en ondersteuning makkelijker toegankelijk worden. Zodat mensen weten dat ze er niet alleen voor staan en zich herkend en erkend voelen. 

Kinderen met een ouder met dementie
Alzheimer Nederland richt zich met deze campagne in eerste instantie tot kinderen die een ouder hebben met dementie. Zeker als ouders niet zo goed Nederlands spreken, begeleiden de kinderen hun ouders bij bezoeken aan artsen. Daarnaast zullen zij na afloop op zoek gaan naar (digitale) informatie.

Hulp en informatie 
De campagne en het nieuwe informatiemateriaal is te vinden op meertalige landingspagina’s op dementie.nl. Daar staat onder meer:

  • Campagnevideo’s met mantelzorgers Rachida en Gul. In het Nederlands, Turks, Arabisch en Berbers.
  • Informatie-artikelen en ervaringsverhalen die rekening houden met cultuur sensitieve aspecten (o.a. dagbesteding en woonzorg).
  • Hulpwijzer: pagina’s die per situatie uitleg geven over welke hulp je kan krijgen en hoe je dat regelt en het vergoed wordt.
  • Op de pagina’s voor Turks-Nederlandse mantelzorgers staat ook een video met een neuroloog die 5 vragen over dementie beantwoordt. Binnenkort ook in Arabisch en Berbers.
  • De nieuwe brochure: ‘Dementie? Je staat er niet alleen voor.’ In het Turks, Marokkaans-Arabisch en Nederlands. Deze zijn vanaf nu gratis bestellen via de webwinkel.
  • Directe links naar de informatie voor mensen met een Turkse achtergrond en een Marokkaanse achtergrond.
 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl