Bijeenkomst ‘Uitdagingen Rotterdamse zorg’: Samen zorg anders inrichten

‘De stijgende vraag naar zorg is niet vol te houden. Niet uitvoerbaar, niet betaalbaar en onhoudbaar. De mensen om de zorg uit te voeren en de middelen zijn er gewoon niet.’ Met deze woorden opende wethouder Buijt de bijeenkomst ‘Uitdagingen in de Rotterdamse Zorg’ op 9 februari 2023.

Zo’n 180 mensen uit de sectoren zorg en welzijn waren aanwezig tijdens deze bijeenkomst. Al snel werd duidelijk dat er een groot gezamenlijk belang is bij zowel de deelnemers als de gemeente. De wethouder verwoordde dat als volgt; ‘We willen niet ‘kaasschaven’ of zorg verslechteren. Daarom moeten we keuzes maken en zorg anders inrichten: zorg moet beschikbaar blijven voor Rotterdammers die dat het hardst nodig hebben’. Dat begint met vertrouwen, elkaar leren kennen en begrip hebben voor elkaars belangen, vulde Joost Zielstra, bestuurder van brancheorganisatie Conforte aan.

Samen
Maar hoe kunnen we gezamenlijk de zorg anders organiseren? Wat is daarvoor nodig? Welke keuzen moeten we dan maken? Aan de hand van verschillende thema’s, zoals preventie en welzijn, bestaanszekerheid en uitstroom en doorstroom bevorderen, gingen de deelnemers met elkaar in gesprek. Dat leverde mooie ideeën op. Enkele voorbeelden: meer investeren in de laag onder de instellingen (zoals speeltuinen of sociale initiatieven), meer aandacht voor eenzaamheid en armoede en zorg en welzijn meer met elkaar verbinden.

En nu?
De gemeente is erg blij met alle ideeën die de zorg- en welzijnsaanbieders hebben aangedragen. En ziet de bijeenkomst als een eerste verkenning om samen de zorg anders te kunnen organiseren. Daarom gaat de gemeente een reeks bijeenkomsten organiseren om thema’s verder uit te werken. In april volgt een tweede bijeenkomst.

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl