De mantelzorgcoach, ervaringsverhalen van een onmisbare schakel in de zorgwereld

Er zijn verschillende mogelijkheden om mantelzorgers te ondersteunen. Bijvoorbeeld de Mantelfoon, een gratis telefonische dienst voor mantelzorgers. Zij bieden een luisterend oor, geven deskundig advies en als het nodig is verwijzen ze naar lokale diensten om hun zorglast te verlichten.

De Mantelfoon fungeert als stedelijk mantelzorgsteunpunt en werkt nauw samen met mantelzorgondersteuners in de gebieden. Deze samenwerking is cruciaal om ondersteuning voor mantelzorgers mogelijk te maken.

Vier mantelzorgcoaches in Rotterdam delen hun waardevolle inzichten.

"Elk gesprek is uniek. We gaan dieper in op de behoeften van de mantelzorger, zoeken naar oplossingen en streven naar een gezonde balans." Aan het woord is Gosia Bojar, die al 10 jaar als mantelzorgcoach werkt. Ze biedt vanuit welzijnsorganisatie gro-up buurtwerk ondersteuning aan mantelzorgers in Prins Alexander en Ommoord zoals met de mantelzorgcafés.

Gosia benadrukt dat professionele ondersteuning cruciaal is voor tijdige hulp en het voorkomen van overbelasting. "Door te verwijzen naar Mantelfoon kan een lastig gesprek makkelijker worden. Mantelfoon biedt direct begrip, denkt mee en verwijst door naar welzijns- en zorgpartijen die het beste kunnen helpen."

Mantelfoon als luisterend oor voor mantelzorgers

Ook Janika Steenhoek en Sandro Toma, mantelzorgcoaches bij de Mantelfoon, delen hun ervaringen. "Als een mantelzorgvraag binnenkomt bij De ZorgCentrale, luisteren we vooral. Welke zorgtaken veroorzaken de meeste stress? Kunnen sommige taken door andere organisaties of naasten worden overgenomen om de last te verlichten?" aldus Janika. Hiermee benadrukt ze het belang van een persoonlijke benadering en maatwerk in de ondersteuning van mantelzorgers.

Sandro deelt een succesverhaal waarbij hij een echtpaar hielp financiële steun te krijgen voor een noodzakelijke verhuizing. Hij bereikte dit door gebruik te maken van zijn contacten bij de gemeente. "Ze moesten verhuizen naar een woning die geschikt was voor de echtgenote, maar hadden niet de financiële middelen om de verhuizing te bekostigen. Ik heb geholpen door contact op te nemen met de gemeente, een keukentafelgesprek te organiseren, en uiteindelijk werd de vergoeding voor de verhuizing toegekend."

Waardevolle ondersteuning én aanvulling

Mantelfoon en de mantelzorgondersteuners in de gebieden vervullen de behoefte van erkenning voor mantelzorgers. "De zorg speelt zich vooral af in huis, waar de mantelzorger vaak vergeet voor zichzelf te zorgen. Het is van groot belang dat ze zich gezien voelen, en Mantelfoon voorziet in die behoefte," zegt Janika.

Daarom is het belangrijk dat zorgverleners zich bewust zijn van de waardevolle ondersteuning die mantelzorgcoaches kunnen leveren. "Niet elke mantelzorger hoeft direct doorverwezen te worden, maar het is essentieel dat professionals weten wat mantelzorgcoaches kunnen betekenen," voegt Sandro toe.

"Ik zie mijn rol als verbinder of spin in het web," benadrukt Karin Gerretsen, een toegewijde mantelzorgcoach bij wmo radar in Overschie. Karin vervolgt met een krachtige boodschap: "Mantelzorgers zijn een belangrijke schakel in de zorg, het is belangrijk om hen goed te ondersteunen om te zorgen dat ze het volhouden."

Janika: bellen met Mantelfoon kan een drempel zijn voor sommigen, maar chatten op de website van de Mantelfoon is ook mogelijk. Voor degenen die terughoudend zijn, biedt professionele ondersteuning door een mantelzorgondersteuner in de buurt een laagdrempelige benadering.

Contact met manteltelefoon

Het telefoonnummer van de Mantelfoon is 0800 777 33 33. Dit nummer is 24 uur per dag, 365 dagen per jaar gratis bereikbaar. Chatten met een medewerker kan op de website van de Mantelfoon www.mantelfoon.nl.

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl