Zorgprofessionals geven WMO-indicaties af in de thuisplusflats

Het aantal ouderen in Rotterdam neemt toe, en veel van hen willen liever langer zelfstandig thuis blijven wonen. Ook als ze zwaardere zorg nodig hebben. Dit leidt soms tot een complex proces van het aanvragen van zorg.  Als tussen de hulpvraag en de daadwerkelijke indicatiestelling veel tijd zit, bestaat de kans dat noodzakelijke zorg en ondersteuning te laat wordt ingezet.

Daarom is de gemeente Rotterdam samen met ouderenzorgorganisaties een veelbelovende pilot gestart in de thuisplusflats. Hier zullen zorgprofessionals, die vaak al bekend zijn met de zorgvraag van cliënten, WMO-indicaties stellen. Zij zijn daarvoor in de afgelopen periode opgeleid. Zij gaan nu met een aantal WMO-adviseurs samen spreekuren draaien met als doel dat de zorgprofessional de indicatie WMO opstelt. Deze aanpak heeft meerdere voordelen, waaronder het vermijden van herhaaldelijke onderzoeken en het versnellen van het indicatieproces. De cliënt niet steeds opnieuw zijn verhaal te vertellen. Dit voorkomt vertraging in cruciale zorg en ondersteuning.

Thuisplusflat bewoners krijgen nu sneller passende zorg en ondersteuning, ook als dit betekent dat de zorg anders wordt georganiseerd.

Gedurende de pilot zullen resultaten en effecten goed worden gemonitord. Er wordt gekeken naar de ervaringen van de bewoners, zorgprofessionals en WMO-adviseurs. Deze informatie zal helpen bij het bepalen van de toekomst van de pilot en de mogelijkheid van uitbreiding naar andere locaties.

Heb je vragen over de pilot ‘WMO-indicaties door zorgprofessionals’ neem contact op met Irene Wiezer, beleidsadviseur: ir.wiezer@rotterdam.nl of Wilma Krijgsman, beleidsadviseur: w.krijgsman@rotterdam.nl

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl