Toekomstplan en Woonkeuzes voor jongeren met jeugdhulp

Voor jongeren die jeugdhulp krijgen stopt de hulp meestal vanaf hun achttiende verjaardag. Veel jongeren kunnen dan nog niet helemaal op eigen benen staan. Om jongeren hierop voor te bereiden zijn het Rotterdamse Toekomstplan en de folder Woonkeuzes ontwikkeld.

Het Rotterdamse Toekomstplan behandelt thema’s die voor hen belangrijk zijn. Zoals wonen, school en werk, geld, vrije tijd, gezondheid en veiligheid. Met het Rotterdamse Toekomstplan kunnen jongeren vanaf 16,5 jaar nadenken over hoe zij hun toekomst zien en wat ervoor nodig is om dit te bereiken. De documenten dragen eraan bij dat jongeren met vertrouwen naar de toekomst kunnen kijken. Het Rotterdamse Toekomstplan bevat daarnaast informatie die jongeren en hun begeleiders nodig hebben om bijvoorbeeld inkomen, huisvesting en een sociaal netwerk goed te regelen.

Wonen na jeugdhulp

Voor jongeren die in kamertraining verblijven of beschermd wonen is de folder Woonkeuzes gemaakt. Het geeft informatie over welke woonvormen er vanaf hun achttiende mogelijk zijn. Ook staat hierin specifieke Rotterdamse informatie, zodat ze precies weten waar ze kunnen aankloppen. Er is ook een versie voor professionals, de zogenaamde ‘Uitstroomroutes’. Begeleiders kunnen de Uitstroomroutes samen met het Toekomstplan gebruiken om de jongere voor te bereiden op de nieuwe woonsituatie. 

 

Actieplan vastpakken en niet loslaten

Het Toekomstplan, de folder Woonkeuzes en Uitstroomroutes zijn ontwikkeld door het Actieplan ‘Vastpakken en niet loslaten’ (voor jongeren in een kwetsbare situatie 16-27 jaar) van de gemeente Rotterdam. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat jongeren met jeugdhulp in een gat vallen als ze volwassen worden. Door goed na te denken over de toekomst en hier naartoe te werken, kunnen eenzaamheid, dakloosheid, schooluitval en schulden worden voorkomen. Het Toekomstplan is tot stand gekomen met medewerking van ervaringsdeskundige jongeren en jeugdhulpaanbieders.

Download hier het Rotterdams Toekomstplan en de folder Woonkeuzes voor jongeren in jeugdhulp met verblijf. U kunt hier de Uitstroomroutes downloaden.

Neem voor meer informatie contact op met José Soorsma: je.soorsma1@rotterdam.nl of 06-41316499.

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via rotterdamsociaal@rotterdam.nl