Welke rol speelt gender bij huiselijk geweld?

Vrouwen zijn zes keer zo vaak slachtoffer van ernstig partnergeweld als mannen. Wil je je als professional bewust worden van de invloed van heersende beelden van mannelijkheid en vrouwelijkheid op huiselijk geweld? En hoe je je aanpak daarop aanpast?

Lees het in de speciale editie van Augeo Magazine*. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) onderstreept de rol van professionals in het voorwoord: ‘Professionals spreken de plegers en de slachtoffers. Zij horen de verhalen en zij doen de interventies. Dat is ongelooflijk belangrijk werk.’

Gender en verwachtingen
Met gender verstaan we de beelden, opvattingen en verwachtingen van mannelijkheid en vrouwelijkheid. Hoewel mannen en vrouwen voor de wet gelijk zijn, verschillen de normen die we van jongs af aan voor mannen en vrouwen stellen.  En de verwachtingen over hoe zij zich moeten gedragen. Die verschillen werken door in de verdeling van macht, gelijkheid en afhankelijkheid, ook in relaties. Zo kan gender een belangrijke rol spelen bij huiselijk geweld.

*Augeo Magazine
Augeo Magazine is een online magazine over veilig opgroeien voor professionals en beleidsmakers over de nieuwste ontwikkelingen, dilemma’s en besluiten rond de veiligheid van kinderen.

In deze uitgave kun je alles lezen over de rol die gender speelt in het ontstaan en in stand blijven van huiselijk geweld. Het magazine gaat daarbij vooral in op hoe professionals die met kinderen en gezinnen werken hiermee om kunnen gaan in hun aanpak van huiselijk geweld.

Augeo Foundation
Augeo Foundation is een stichting die zich inzet voor een veilig thuis voor ieder kind. Dit doet ze door onder andere deskundigheidsbevordering en onderzoek. Het doel is dat mishandelde kinderen vaker gezien, gehoord en gesteund worden. De stichting maakte dit magazine in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl