Roze salon voor lhbti+ ouderen

Afgelopen vrijdag vierde de Rotterdamse Roze Salon het 12.5 jarig jubileum en is daarmee de oudste salon van het land. De Roze Salon is een ontmoetingsplek voor oudere homoseksuele, lesbische, biseksuele en/of transgender personen.

Wekelijks schuiven oudere lhbti+ personen aan bij de salons in Rotterdam Noord en Hoogvliet. De salon biedt gezelligheid, maar ook een plek waar de bezoekers hun verhaal kwijt kunnen en actuele gebeurtenissen bespreken. De ontmoetingsplek heeft een open karakter. Iedereen is welkom. Zowel roze ouderen als andere geïnteresseerde bewoners en buurtgenoten kunnen aansluiten. De salons vinden plaats op locaties van Humanitas. Een leeftijdsgrens is er niet.

Terug de kast in
Roze ouderen hebben in hun leven vaak een lange weg afgelegd naar acceptatie. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 30% van de roze ouderen die met zorg te maken krijgt zich door de directe omgeving afgewezen voelt. Niet alleen omdat verzorgd worden ingrijpend kan zijn, maar vooral omdat de kans groot is dat hun seksuele oriëntatie niet wordt gezien, wordt genegeerd of in het slechtste geval niet wordt geaccepteerd. Veel roze ouderen gaan, om pesterijen en uitsluiting te voorkomen ‘terug de kast in’ op het moment dat ze worden opgenomen in een zorginstelling. Praten over relaties doen ze niet en foto’s van een overleden partner halen ze weg.  Eenzaamheid maakt roze ouderen extra kwetsbaar. Veel van hen hebben namelijk geen kinderen die hen in de zorginstelling bezoeken.

De Roze Salon biedt ouderen die zelfstandig wonen of in een zorginstelling een veilige plek waar zij hun verhalen kwijt kunnen en gelijkgestemden kunnen ontmoeten. 

Wil je meer weten over de Roze Salon? Kijk op Ontmoet andere LHBTI+ers in een veilige… | Stichting Humanitas

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl