Weetjes voor bewindvoerders

Hier vind je de weetjes voor bewindvoerders.

1. Het Perspectieffonds: hulp voor Rotterdamse jongeren met schulden.  
Heb jij Rotterdamse cliënten van 18 tot en met 26 jaar oud waarbij het niet lukt om de schulden af te lossen? Dan komen zij misschien in aanmerking voor het Perspectieffonds. Het Perspectieffonds is er voor Rotterdamse jongeren die het niet lukt om hun schulden zelf af te lossen. Vanuit het fonds lost de gemeente de schulden af. De jongere ‘betaalt af’ door een perspectiefprestatie, dat is een stage waarbij de jongere aan zijn of haar eigen toekomst werkt. Dit traject duurt twee jaar. Na afronding van het traject staat de gemeente nog drie jaar klaar met nazorg. Meer weten over het Perspectieffonds? Lees dan hier verder.

2. Regeling voor ex-ondernemers
Voor ex-ondernemers is het vaak lastig om tot een goede regeling voor hun schulden te komen, vanwege achterstanden in de boekhouding van de gestaakte onderneming. Daar is nu een mogelijke oplossing voor. Ex-ondernemers met een inkomen lager dan 120% bijstandsnorm kunnen een beroep doen op een speciaal project om de achterstallige boekhouding op orde te laten brengen. De aanmelding loopt via het Expertise Team Financiën. Voorwaarde is wel dat iemand daadwerkelijk wil gaan schuldregelen.Dit project is een kleinschalig experiment waarmee de gemeente vooral kennis wil ophalen over deze belemmering tot schulddienstverlening bij ex-ondernemers om zo tot een structurele oplossing te komen. Bij voldoende positieve resultaten komt er een vervolg.

3. Tip: Jeugdfonds sport & cultuur
Als je bewindvoerder bent is de kans groot dat je te maken krijgt met gezinnen met kinderen. Gezinnen in de schuldhulpverlening hebben minder te besteden, hierdoor krijgen de kinderen in deze gezinnen vaak niet de kansen die voor leeftijdsgenoten vanzelfsprekend zijn.
Kinderen hebben een uitlaatklep nodig. Zeker als er sprake is van een moeilijke thuissituatie. Je kunt de ouders vertellen hoe belangrijk het is dat kinderen mee kunnen doen aan activiteiten die voor klasgenootjes vanzelfsprekend zijn. Bijvoorbeeld lid zijn van een sportclub zoals een voetbalclub of judo, lessen volgen bij een dans- of theaterschool of een muziekinstrument bespelen. Dingen die de leefwereld van het kind groter maken en waardoor hij/zij zich lekkerder voelt. Voor gezinnen in de schuldhulpverlening is de contributie vaak te duur. Als bewindvoerder kun je een aanvraag indienen bij Jeugdfonds Sport & Cultuur voor het vergoeden van deze contributie voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar.

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl