Extra jeugdhulp voor jeugd met beperking en Jeugd-GGZ

De gemeente Rotterdam stelt in 2022 extra jeugdhulp beschikbaar voor kinderen en jongeren met een beperking en met psychische problematiek. Werk je met deze doelgroep en is er jeugdhulp nodig? Je kunt cliënten doorverwijzen naar de aanbieders bij wie de gemeente deze extra jeugdhulp heeft ingekocht.

Door de extra ingekochte jeugdhulp krijgen ook kinderen die nog op een wachtlijst staan de hulp die zij nodig hebben. En worden de wachtlijsten verder teruggedrongen.

Jeugd met een beperking
De extra jeugdhulp voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking, een meervoudige beperking en/of een chronische uitbehandelde psychiatrische stoornis of aandoening, bestaat uit:

  • ambulante begeleiding in de thuissituatie (individueel voor het kind en/of opvoedondersteuning voor ouders)
  • hulp of behandeling overdag
  • mantelzorgondersteuning

Deze extra hulp is ingekocht bij de aanbieders Pameijer en ASVZ.

Jeugd-GGZ
Er is ook extra hulp beschikbaar voor kinderen en jongeren met lichte tot matige psychische problemen, vanuit de zogenoemde Generalistische Enkelvoudige Basis Jeugd-GGZ. Het gaat hierbij niet om hulp die het wijkteam biedt. Het aanbod is lokaal, individueel en vaak kortdurend. De behandelmogelijkheden zijn verruimd, waardoor deze lokale hulp in meer gevallen ingezet kan worden. Daarnaast kun je doorverwijzen naar de generalistische enkelvoudige basis Jeugd-GGZ voor kinderen en jongeren met ernstige psychische stoornissen bij wie de problemen stabiel zijn. Het hulpaanbod wordt dan ingezet als er alleen nog lichte behandeling en doorlopende ondersteuning nodig zijn. Denk aan:

  • gerichte psycho-educatie aan ouders en kind
  • kortdurende oudertraining
  • digitale programma’s gericht op angst- en stemmingsklachten (e-Health)

Voor complexe dan wel meervoudige problematiek is de specialistische jeugd-GGZ (SGGZ) beschikbaar. 

Meer informatie
De extra jeugdhulp kan tot eind 2022 worden ingezet. De verwijzing naar deze aanbieders verloopt op de manier zoals je gewend bent. Kijk voor meer informatie over de extra jeugdhulp en de aanbieders op de website. Voor vragen kun je terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin en het wijkteam.

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl