Weetjes voor bewindvoerders

Hier vind je de weetjes voor bewindvoerders.

1. Bijzonder vermogen gedupeerden toeslagenaffaire

De Belastingdienst gaat bedragen die de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) aan ouders uitbetaalt, uit zichzelf aanmerken als bijzonder vermogen. Dat betekent dat gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire, die daarvoor zijn gecompenseerd, recht blijven houden op toeslagen. Ondanks het feit dat zij een groot bedrag van de UHT op hun bankrekening hebben staan. De ombudsman kaartte dit in juni en oktober aan.

"Ouders moeten nu de Belastingdienst eerst actief zelf vragen om het geld van de UHT buiten beschouwing te laten. Maar niet iedereen weet dat, of is in staat om het te regelen. We willen voorkomen dat mensen later misschien toch weer toeslagen moeten terugbetalen. Daarom hebben we de Belastingdienst gevraagd dat op te lossen", zegt Reinier van Zutphen.

Per 1 januari 2022
Vanaf 1 januari 2022 moeten deze tijdelijke vermogenstoetsuitzonderingen mogelijk worden gemaakt. Dat geldt ook voor de huurtoeslag, de zorgtoeslag en het kindgebonden budget. Dit staat in de ministeriële regeling vermogenstoetsuitzonderingen, die door demissionair staatssecretaris Van Huffelen is aangeboden aan de Tweede Kamer. Het is aan de Tweede Kamer om hierover een besluit te nemen. Tot die tijd moeten ouders zelf een verzoek doen aan de Belastingdienst om het bijzondere vermogen niet mee te laten tellen. Meer informatie daarover staat op de website van de Belastingdienst.

2. KBR doet steekproef naar volledigheid dossiers

In november 2021 heeft de KBR een onderzoek gedaan naar de volledigheid en kwaliteit van de aangeleverde dossiers van de bewindvoerders binnen het convenant Samenwerking rond Beschermingsbewind in de gemeente Rotterdam. Bij een volledig dossier kunnen klanten snel worden geholpen en het maakt de samenwerking tussen de KBR en bewindvoerders efficiënt.

Als beste uit de test
Uit deze steekproef is gebleken dat MDL Beschermingsbewind, Van den Bosse Bewindvoeringen en Manna Support het in 2021 bovengemiddeld goed hebben gedaan. Alle dossiers die zij bij de KBR hebben aangeleverd en die in de steekproef zaten waren dusdanig compleet dat de schuldbemiddelaars zonder verdere informatie een besluit over het vervolgtraject konden nemen. Hier is de KBR uiteraard heel blij mee!

Onvolledige dossiers
Helaas waren er ook enkele bewindvoerders waar bij alle in de steekproef onderzochte cases essentiële informatie ontbrak. Met hen maken we een afspraak waarin we vragen wat wij beter kunnen doen zodat het gemakkelijker wordt om de dossiers compleet aan te leveren. En tegelijkertijd zullen wij ook aangeven wat voor ons beter moet.

Al met al waardeert de KBR elk dossier dat compleet wordt aangeleverd enorm. Het is namelijk efficiënt en de klant kan sneller geholpen worden.

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl