Rotterdam slaat handen ineen om jeugdcriminaliteit te voorkomen

uitbreiden bestaande hulp en ondersteuning

We willen jongeren kansrijke toekomst bieden, door te werken aan hun veerkracht, weerbaarheid en talenten en we stellen grenzen wanneer dat nodig. We willen namelijk voorkomen dat jongeren in aanraking komen met de georganiseerde (drugs)criminaliteit of daar verder in afglijden.

De gemeente Rotterdam gaat samen met zorg- en justitiepartners bestaande hulp en ondersteuning uitbreiden en daarnaast investeren in nieuw aanbod, zoals opvoed- of weerbaarheidstrainingen. De complexe problematiek, van bijvoorbeeld armoede, middelengebruik of schooluitval vraagt om een goede samenwerking tussen netwerkpartners.

Drie speerpunten
  1. Het verminderen van de voedingsbodem voor crimineel gedrag. Schulden, school- achterstanden, gedragsproblemen en opvoeding kunnen triggers zijn om in aanraking te komen met criminaliteit. We bieden hulp aan jongeren met gedragsproblemen en aan hun ouders.
  2. Ingrijpen als een jongere criminele activiteiten ontwikkelt, zodat deze jongere niet verder afglijdt. Dit doen we bijvoorbeeld door risicojongeren begeleiding en dagbesteding te bieden.
  3. Een betere aansluiting tussen straf en zorg in de strafrechtketen, dus de samenwerking tussen gemeente en strafketenpartners, zoals politie, justitie en reclasseringsorganisaties. Dan voorkomen we dat een jongere terugvalt in criminele activiteiten. De Wijkrechtspraak op Zuid en maatwerk in strafzaken gaan hierbij helpen.
Vier gebieden

Het uitvoeringsprogramma richt zich op jongeren t/m 27 jaar in Charlois, Delfshaven, Feijenoord en IJsselmonde. Per speerpunt heeft de gemeente aanbod gekozen dat jongeren op verschillende momenten in hun leven raakt en beïnvloedt, zoals de laatste jaren van de basisschool of na het afronden van een opleiding. Via expertmeetings met jongeren en ouders en door gesprekken met partners in de wijken is er input opgehaald voor het uitvoeringsprogramma. En in de uitvoering van het programma blijft die nauwe samenwerking met partners in de wijk heel belangrijk.

Meer informatie? Preventie met gezag | Rotterdam.nl

 

Alle activiteiten in deze nieuwsbrief zijn kosteloos voor deelnemers tenzij anders aangegeven. Input is welkom via nieuwsprofessionalsMO@rotterdam.nl